26

Blackwater-huurlingen ingezet tegen Arabische opstand

Leger van 800 privé-soldaten actief in Verenigde Arabische Emiraten en daarbuiten

De oprichter van het uiterst omstreden Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater vormt in opdracht van de sheiks van de Arabische Emiraten een legermacht van 800 buitenlandse militairen om in te zetten bij binnenlandse onrust.


Blackwater, dat in 1997 werd opgericht door de conservatieve christen Erik Prince, kwam tijdens de Irak-oorlog voor het eerst in het nieuws omdat de privé-soldaten werden beschuldigd van moordpartijen op onschuldige burgers. De huurlingen werden door de regering Bush ingezet omdat ze buiten het militaire recht vielen en ‘vrijer’ konden opereren. Bovendien paste het in de plannen van de Bush-regering om zoveel mogelijk overheidsdiensten te privatiseren, waaronder het leger.

Hoewel de oorlog in Irak aan het publiek werd verkocht als een middel om democratie te brengen in de Arabische wereld, blijkt miljardair Prince nu juist actief bij het neerslaan van de democratische revolte.

Het bedrijf, dat wereldwijd opereert maar 90 procent van zijn omzet haalde uit Amerikaanse regeringsopdrachten, is inmiddels omgedoopt tot Xe en overgenomen door een investeerdersgroep. Prince heeft officieel niets meer met het bedrijf te maken en is wegens ‘juridische problemen’ verhuisd naar de Arabische Emiraten. 

De New York Times onthult in een uitgebreide reportage dat Prince daar nu in opdracht van de regering een legermacht opzet die onder meer moet optreden tegen binnenlandse onrust. Daarnaast kunnen de huurlingen ook in het buitenland ingezet worden, bijvoorbeeld bij operaties tegen Iran.

De Amerikaanse regering is van de activiteiten van Prince op de hoogte. Het is nog niet duidelijk of ook goedkeuring is verleend.

New York Times: Secret Desert Force Set Up by Blackwater’s Founder

cc-foto: WikiMedia

Geef een reactie

Laatste reacties (26)