23

‘Blauwe pen boosdoener vertraagde pgb-betalingen’

SVB: 'Blauwe inkt wordt moeilijker gelezen door onze scanners'

Staatssecretaris Van Rijn blijft aangeven dat de problemen met het persoonsgebonden budget topprioriteit zijn, toch kampen nog veel hulpverleners met een lege bankrekening. Vrijdag werd er een nieuwe verklaring ‘gevonden’ voor de problematiek: het zou aan blauwe inkt liggen waarmee sommige formulieren worden ingevuld. De software van de overheid zou de tekst dan niet meer goed kunnen lezen

Een medewerker van Scannercenter begrijpt niets van de zogenaamde verklaring.

Het maakt niet uit of je blauwe inkt of zwarte inkt gebruikt. (..) Beide kleuren worden bij printen of scannen gewoon zwart. Als je een rode of groene pen gebruikt, wordt de tekst mogelijk grijs en is dan minder goed te lezen. Bij blauw is dat niet het geval.

Hulpverleners die nog steeds op hun geld wachten, krijgen regelmatig te horen dat er iets mis moet zijn gegaan doordat de declaratieformulieren met een blauwe pen werden ingevuld. De scanner zou problemen ondervinden bij het lezen van de blauwe letters

De Sociale Verzekeringsbank bevestigt het verhaal van de blauwe pen. Woordvoerder Werner van Bastelaar:

Het is algemeen bekend dat documenten waarop met blauwe inkt is geschreven, na het inscannen soms moeilijk leesbaar zijn. (..) We vragen budgethouders en zorgverleners dan ook om, bij documenten die voor de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten worden aangeleverd, liever geen blauwe inkt te gebruiken. De belangenvereniging Per Saldo is hierover geïnformeerd.

Maar de belangenvereniging Per Saldo ontkent die lezing. Volgens de woordvoerder heeft de organisatie nooit officieel gezegd dat mensen geen blauwe pen moeten gebruiken. En zo lijkt in de discussie vergeten te worden waarvoor de pgb bedoeld is: mensen die afhankelijk zijn van professionele hulp in hun dagelijkse leven ondersteunen.

NOS: Pgb-scanner heeft probleem met blauwe pen

Cc-foto: Jean MacEntee

Geef een reactie

Laatste reacties (23)