Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blauwhelmen lieten hulpverleners aan hun lot over in Zuid-Sudan

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7026832841_acf916a806_z
In juli werden dertig buitenlandse hulpverleners in een hotel in Zuid-Sudan aangevallen. Ze werden er mishandeld en verkracht door Zuid-Sudanese militairen. Over die ‘nacht in de hel’ is nu een onderzoeksrapport verschenen dat uiteenzet hoe de hulpverleners in de steek zijn gelaten door de VN-vredesmissie. Blauwhelmen op amper een kilometer van het hotel vandaan, reageerden niet op wanhopige sms’jes en e-mails. Ze lieten de vijftien hulpverleners aan het lot dat de verkrachters hadden besloten over.
De groep westerse hulpverleners hielden zich schuil in hotel Terrain, aan de rand van de hoofdstad Juba. Op 8 juli waren namelijk gevechten tussen regeringstroepen en strijders van de oppositie begonnen. Na vier dagen, toen de strijd geluwd leek, braken honderd regeringssoldaten door de hebben van het hotel, waarna een “urenlange orgie van geweld”, begon, aldus de NOS.
"Ze plunderden kamers, richtten vernielingen aan en schoten in het wilde weg. Elf vrouwen die zich hadden opgesloten in een badkamer, bleken ook daar niet veilig. De soldaten schoten de deur kapot en trokken de vrouwen eruit. “Ik zag slipjes liggen en wist wat er met de andere vrouwen was gebeurd”, vertelde een van hen. Minstens vijf vrouwen werden verkracht, onder wie een Amerikaanse en een Britse hulpverleenster."
Hulpverleners smeekten vanaf het begin van de aanval in sms’jes, e-mails en Facebookberichten om hulp. Ze namen contact op met de Amerikaanse ambassade, de VN-missie, de specifieke bataljons van de VN en ministeries. Niemand deed iets. NOS zet uiteen hoe de hulpverleners in de steek werden gelaten:
"Het eerste bericht kwam om 15.37 uur binnen bij de VN-missie in Juba, om 16.22 uur het tweede, en daarna volgden er nog veel meer. Maar niemand reageerde, ook al is één van de VN-bases vlak bij het hotel. “Iedereen weigerde te gaan. Ethiopië, China, Nepal”, zei een VN-medewerker over de verschillende bataljons die hij had benaderd. Ook de Amerikaanse ambassade kreeg noodkreten binnen, maar kon niets anders dan hulp inroepen van de Zuid-Sudanese regering en de VN. “Het baart ons grote zorgen dat de VN-blauwhelmen klaarblijkelijk niet in staat of niet bereid waren om de roep om hulp te beantwoorden. We wachten het VN-onderzoek af en eisen dat er stevige maatregelen worden genomen als deze beschuldigingen waar blijken te zijn”, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power achteraf."
Ook de Amerikaanse ambassade kreeg noodkreten binnen, maar kon niets anders dan hulp inroepen van de Zuid-Sudanese regering en de VN. “Het baart ons grote zorgen dat de VN-blauwhelmen klaarblijkelijk niet in staat of niet bereid waren om de roep om hulp te beantwoorden. We wachten het VN-onderzoek af en eisen dat er stevige maatregelen worden genomen als deze beschuldigingen waar blijken te zijn”, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power achteraf.
Uiteindelijk werden de meeste hulpverleners na vier uur gered door veiligheidstroepen van de regering.
cc-foto: UNAMID

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.