Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Blauwhelmen maken zich schuldig aan verkrachting en moord'

  •  
11-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
vn300.png
Update: Hoofd VN-missie stapt op na misstanden ... Amnesty International: 12-jarig meisje verkracht in Centraal-Afrikaanse Republiek, vader en zoon vermoord door VN-militairen
In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben VN-militairen, de zogenoemde blauwhelmen, zich schuldig gemaakt aan verkrachting en moord. Dat zegt althans Amnesty International. Een VN-militair zou een 12-jarig meisje hebben verkracht. Een groep blauwhelmen zou ook om zich heen hebben geschoten, waardoor een jongen en zijn vader werden gedood. Het is niet de eerste keer dat dergelijke verhalen aan het licht komen. Eerder al begon een onderzoek naar kindermisbruik door Franse VN-militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Een man met een helm en een vest van de VN-missie MINUSCAR drong haar huis binnen, sleepte haar mee naar buiten en verkrachtte haar achter een vrachtwagen. Een dag later waren er botsingen tussen blauwhelmen en inwoners van een wijk in Bangui. Daarbij werd een VN-militair uit Kameroen gedood. Daarna gingen blauwhelmen naar de wijk en schoten lukraak om zich heen. Een jongen van 16 en zijn vader van 61 werden daarbij gedood. Diverse mensen raakten gewond.
Diverse getuigen hebben de gebeurtenissen aan Amnesty bevestigd. De organisatie hoopt nu dat er een onafhankelijk onderzoek komt. 
Afgelopen zaterdag schoot een Rwandese blauwhelm nog vier andere blauwhelmen dood. Ook verwondde hij acht anderen, tijdens een schietpartij in de Rwandese basis in Bangui.
Update woensdag: VN-chef Ban Ki-moon heeft het hoofd van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verzocht op te stappen. De Senegalees Babacar Gaye heeft hier direct gehoor aan gegeven. Donderdag wordt een speciale vergadering van de VN-Veiligheidsraad ingelast, om te spreken over de misstanden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.