78

Bleker droomt van CDA-leiderschap

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt leiderschap op zich te willen nemen

Staatssecretaris Henk Bleker wil best leider worden van zijn partij. Dat meldt NRC Handelsblad. Hij is de eerste die de het lijsttrekkerschap niet uitsluit.


Momenteel heeft het CDA geen politiek leider en wordt de partij geleid door vicepremier Maxime Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma.

Een reeks speculaties over de mogelijke nieuwe leider hebben reeds de revue gepasseerd. Verhagen kondigde eerder aan het partijleiderschap niet op zich te willen nemen vanwege zijn slechte imago. Ook Jack de Vries stelt zich niet kandidaat. Nu het erop lijkt dat niemand de taak op zich wil nemen, zegt Bleker in NRC:

Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.

Zaterdag presenteert het CDA op het partijcongres een nieuwe toekomstvisie. Uit uitgelekte conceptstukken blijkt dat de partij een ruk naar links wil maken. Bleker neemt daar vast een voorschot op door afstand te nemen van het standpunt van Verhagen dat de multiculturele samenleving zou zijn mislukt. De staatssecretaris plaatst vraagtekens bij die ‘boude stelling’. In Elsevier zegt hij ook dat migranten wat betreft ‘gemeenschapsdenken’  veel gemeen hebben met het gedachtengoed van zijn partij. Ook vindt Bleker dat het CDA voor alle geloven moet opkomen. Ook moslims, zo schrijft NRC.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)