103

Bleker hielp Groningse boeren aan flinke subsidie

Voorbeeld-natuurgebied Reiderwolde kostte gemeenschap 10 miljoen euro ... Staatssecretaris Bleker beweerde eerder dat boeren geen subsidie nodig hebben om natuur te kunnen aanleggen

Staatssecretaris Bleker heeft boeren in het Groningse natuurgebied Reiderwolde aan flinke subsidie geholpen voor het aanleggen van natuur. Ook kregen de boeren extra subsidie doordat hun grond zonder reden hoger werd getaxeerd. De toentertijd goedgekeurde constructie voor 170 duizend euro extra subsidie werd door Bleker als gedeputeerde goedgekeurd, maar de provincie kwam er later op terug omdat het tot ‘ongewenste situaties’ had geleid.


Het natuurgebied werd op 17 september 2011 in stijl naar zijn prijs geopend. Uit informatie die verscheidene overheden aan de Volkskrant hebben verstrekt blijkt dat het natuurgebied de gemeenschap 10 miljoen euro heeft gekost. In Reiderwolde zitten zowel Europese, landelijke, provinciale als lokale subsidies. Bleker wilde niet reageren op de subsidie die is verstrekt. Volgens hem is alles volgens de regels verlopen.

Het geld is terecht gekomen bij twee schapenboeren. Bleker hield nauw contact met hen. Hun project dreigde in 2007 te stranden, maar onder druk van Bleker werd het gered door een truc met de grondtaxaties. Met hulp van Bleker werd de grond hoger getaxeerd en mochten de boeren volgens de regels 80 procent van de waarde van de grond declareren als die werd omgevormd tot natuur.

Het project heeft veel subsidie gekost omdat de beoogde ontwikkelaar Staatsbosbeheer moest worden uitgekocht. Dat kostte anderhalf miljoen euro. Daarnaast kregen de boeren nog eens 8,5 miljoen euro voor natuurontwikkeling, recreatieve faciliteiten en waterhuishouding. Daarvoor in de plaats verhuren de boeren het bos als CO2 compensatie en is er een natuurbegraafplaats aangelegd.

Update 17.00

De Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd over Bleker’s betrokkenheid bij de komst van natuurgebied Reiderwolde. Bleker beweerde eerder dat boeren geen subsidie nodig hebben om natuur te kunnen aanleggen. De Kamer wil weten of destijds alles regels gevolgd zijn.

Volkskrant: Blekers voorbeeld-natuurgebied kreeg miljoenen subsidie

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (103)