84

Bleker loopt met grote boog om natuurbeheerders

Demonstratief een komkommersmoothy drinken durft hij wel ... Afspreken met WNF en Natuurmonumenten lijkt hem toch een beetje eng ... Bleker polariseert tussen boeren en natuurbeheerders

Bleker snijdt het vetste stuk van zijn bezuinigingstaart weg bij natuurbeheer maar is het afgelopen jaar nog nooit bij hen op de koffie geweest. Het Wereld Natuurfonds en Natuurmonumenten vinden dat Bleker boeren een voorkeursbehandeling geeft. De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat volgens hen de ontmoeting en het debat uit de weg. Uit onderzoek van dagblad Sp!ts blijkt dat Bleker 34 van zijn 57 bezoeken buiten de deur boerenorganisatie bezocht.

Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten vindt dat Bleker polarisatie tussen boeren en natuurbeheerders in de hand werkt.

Er is een soort patstelling ontstaan. Natuurbelangen en landbouw gingen voorheen vaak hand in hand, maar Bleker werkt met zijn hardhandige beleid polariserend tussen de partijen.

Van Wereldnatuurfonds directeur Johan van de Gronden krijgt Bleker andere kritieken. Hij vindt dat de staatssecretaris niet open staat voor oplossingen en ontmoetingen en wetenschappelijk onderzoek uit de weg gaat.

Hij provoceert en vindt dat leuk. Dat zie je ook aan hoe hij zich in praatprogramma’s profileert. Hij wil graag stoer overkomen, als boerenjongen die het wel even simpel uitlegt. Aan wetenschappelijk advies heeft hij een broertje dood. In plaats daarvan beweegt hij zich politiek en populistisch. Met die opstelling heeft hij veel collega’s tegen zich in het harnas gejaagd. Hij beheert een heel belangrijk stuk algemeen goed en het past niet om daar provocatief mee om te gaan. Het is juist een portefeuille waarmee je boven de partijen uit zou moeten stijgen, maar hij maakt een politiek spel van het debat in plaats van dat hij op zoek gaat naar een breed maatschappelijk draagvlak. Uiteindelijk is die strategie niet houdbaar.

Sp!ts kreeg van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie inzicht in de publieke agenda van Bleker. Daaruit bleek dat de staatssecretaris veel op pad is geweest, maar de verhouding natuur – boeren 1 staat tot 11 is. Zo dronk hij tijdens de komkommercrisis demonstratief een komkommersmoothy en opende hij een kippenboerderij op de omstreden Hedwigepolder maar bij de ernstige duinbranden in Bergen bleef hij bijvoorbeeld weg.

Met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de grootste natuurbeheerders had hij geen afspraken en er staan volgens Sp!ts ook geen bezoeken gepland. Dat terwijl deze instellingen door bezuinigingen het met de helft van hun budget moeten doen tot 2015. Natuurmonumenten en het WNF zeggen de staatssecretaris wel uitgenodigd te hebben, maar Bleker is tot nu toe nog niet op één verzoeken ingegaan.

Het ministerie van Bleker laat weten dat de publieke agenda die Sp!ts bezit niet volledig is. “De herijking van de zogenoemde Ecologische Hoofd Structuur. Dat vraagt bestuurlijk overleg in plaats van werkbezoeken”, laat zijn woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.
Spits: Wat de boer niet kent

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (84)