13

Bleker trekt toch zijn portemonnee voor Oostvaarderswold

Flevoland belooft voor natuurwet te stemmen als Bleker meebetaalt aan natuurstrook

Staatssecretaris Bleker moet waarschijnlijk toch gaan meebetalen aan de natuurstrook Oostvaarderswold. De strook die dwars door Flevoland gaat lopen wilde Bleker eerst alleen door de provincie laten betalen, maar die heeft de hakken zo diep in het zand gezet dat een rechtszaak dreigde. Bleker heeft nu ingestemd met ‘mediation’. Het advies zal bindend zijn. Daarmee zegt hij in feite toe dat hij gaat meebetalen aan de nieuwe natuurverbinding.

De medation tussen Flevoland en Bleker houdt in dat wanneer Bleker meebetaalt aan Oostvaarderswold, de provincie instemt met het Natuurakkoord. Bemiddelaar in het conflict wordt waarschijnlijk de oud-commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders. Hij is door Jaap de Graeff van Natuurmonumenten voorgedragen.

Bleker ging tot nu toe heel ver om er voor te zorgen dat de natuurstrook er niet kwam. Zijn nieuwe natuurwet legt het toezicht en behoud van natuur bij de provincies neer, maar toch wilde hij koste wat kost Staatsbosbeheer verbieden om de natuurstrook aan te leggen.

Bleker lijkt nu ineens 180 graden gedraaid door met mediation in te stemmen, schrijft Trouw. Ed Nijpels, ex-voorzitter van het Wereld Natuur Fonds beweerde eerder in TROS Kamerbreed dat Bleker voortdurend liegt.

Bleker verkondigt onwaarheden op een groot aantal punten. Argumenten die worden aangedragen door het Planbureau voor de leefomgeving of door 80 hoogleraren worden door Bleker verdraaid”, zei Nijpels.

De nieuwe natuurwet wordt door veel critici gezien als een verwoestend natuurbeleid. Bleker halveert het bestaande budget voor natuur en wil het ook nog eens uitbesteden aan provincies. Zij zien nu de bui al hangen niet alle Europese verdragen te kunnen voldoen. Inmiddels hebben Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Friesland tegen de natuurwet gestemd.

Trouw: Bleker betaalt toch mee aan natuurstrook Flevoland
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (13)