58

Bleker vindt kippensnaveltjes korten nog niet erg genoeg

Staatssecretaris vindt dat pluimveehouders zelf nogmaals naar oplossingen moeten zoeken

Een verbod op kippensnaveltjes afsnijden om te voorkomen dat kippen elkaar verwonden is voor de derde keer uitgesteld. Staatssecretaris Bleker van landbouw heeft de pluimveesector opnieuw een vrijstelling gegeven. Dit keer tot 2021 terwijl er eigenlijk als sinds 2001 een verbod is.

Het afsnijden van de snaveltjes gebeurt met een heet mees waarbij bloedvaten, zenuwen, bot, huid en hoornlaag worden geraakt, schrijft Trouw. Pluimveehouders doen dat zodat opgehokte kippen, die al geen enkele ruimte hebben, elkaar niet pikken.

Bleker wil pluimveehouders nu wel gaan verplichten de snavel via infraroodstraling te verkorten. Daarmee raakt het weefsel zo sterk verhit dat het binnen een paar weken afsterft. Kalkoenen ondergaan al jaren deze methode. In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland mogen pluimveehouders echter al jaren geen enkele vorm van snaveltjes inkorten toepassen.

Jaarlijks worden bij 37 miljoen dieren de snavels afgesneden. Pluimveehouders kampen al tien jaar met het verbod, maar hebben tot nu toe nog geen andere manier gevonden waardoor het snaveltjes korten niet meer nodig is. Van de minister kregen ze daarom iedere keer een ontheffing om de praktijk toch door te zetten. Bleker denkt nu door extra druk op de pluimveehouders te leggen, dat ze wel alternatieven vinden zodat fysiek ingrijpen niet meer nodig is.
Trouw: Nog tien jaar snijden in kippensnavels

cc-foto: Chesbyprogram

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (58)