Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bleker vindt kippensnaveltjes korten nog niet erg genoeg

  •  
15-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
chicken_300.jpg
Staatssecretaris vindt dat pluimveehouders zelf nogmaals naar oplossingen moeten zoeken
Een verbod op kippensnaveltjes afsnijden om te voorkomen dat kippen elkaar verwonden is voor de derde keer uitgesteld. Staatssecretaris Bleker van landbouw heeft de pluimveesector opnieuw een vrijstelling gegeven. Dit keer tot 2021 terwijl er eigenlijk als sinds 2001 een verbod is.
Het afsnijden van de snaveltjes gebeurt met een heet mees waarbij bloedvaten, zenuwen, bot, huid en hoornlaag worden geraakt, schrijft Trouw. Pluimveehouders doen dat zodat opgehokte kippen, die al geen enkele ruimte hebben, elkaar niet pikken.
Bleker wil pluimveehouders nu wel gaan verplichten de snavel via infraroodstraling te verkorten. Daarmee raakt het weefsel zo sterk verhit dat het binnen een paar weken afsterft. Kalkoenen ondergaan al jaren deze methode. In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland mogen pluimveehouders echter al jaren geen enkele vorm van snaveltjes inkorten toepassen.
Jaarlijks worden bij 37 miljoen dieren de snavels afgesneden. Pluimveehouders kampen al tien jaar met het verbod, maar hebben tot nu toe nog geen andere manier gevonden waardoor het snaveltjes korten niet meer nodig is. Van de minister kregen ze daarom iedere keer een ontheffing om de praktijk toch door te zetten. Bleker denkt nu door extra druk op de pluimveehouders te leggen, dat ze wel alternatieven vinden zodat fysiek ingrijpen niet meer nodig is. Trouw: Nog tien jaar snijden in kippensnavels
cc-foto: Chesbyprogram
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.