Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bleker wijst gratis voedsel af

  •  
14-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-voedselbank_300.jpg
Voedselbanken doen beroep op kabinet om EU-hulp te aanvaarden
De Stichting Voedselbanken Nederland roept de regering op gebruik te maken van het EU-programma dat voedseloverschotten uitdeelt aan armen. Zonder die hulp zeggen ze niet meer aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.
Dat meldt het AD. Door de economische crisis melden zich steeds meer armen bij de voedselbanken, maar bedrijven leveren juist minder goederen. Dat leidt tot tekorten. Voorzitter Leo Wijnbelt van de Stichting Voedselbanken Nederland:
Het is onbegrijpelijk dat Nederland dit voedsel niet wil gebruiken, terwijl andere rijke landen dat wel doen. Het vullen van de pakketten voor armen in ons land wordt steeds lastiger en het aantal aanvragen neemt toe. We merken dat voedselbanken soms nog maar eens in de twee weken pakketten uitdelen, of de pakketten noodgedwongen kleiner moeten maken.
De EU verdeelt jaarlijks voedseloverschotten ter waarde van 500 miljoen euro, voornamelijk graan, rijst, zuivel en suiker, bestemd voor armen. Twintig van de 27 EU-lidstaten maken gebruik van dat hulpprogramma. Staatssecretaris Bleker voelt daar niet voor. Hij vindt dat voedselhulp aan individuele landen geen zaak voor de Europese Unie is.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.