36

Bleker wil Morgan naar dierenpretpark Tenerife

UPDATE: Orka Coalitie naar de rechter ... Partij voor de Dieren dient een motie in

Na vijftien maanden strijd is er eindelijk een beslissing genomen over de bestemming van de orka Morgan. Het dier gaat tóch naar het dierenpretpark Loro Parque op Tenerife. Het Dolfinarium kan Morgan al binnen enkele weken overplaatsen naar het Loro Parque op Tenerife. Dit gaat waarschijnlijk per vliegtuig.

Dat meldt de NRC. Activisten vrezen dat Morgan in ‘een commercieel park als het Loro Parque tot ‘showdier’ zal worden gedegradeerd. Het Spaanse waterpark kent een geschiedenis van incidenten met orka’s en hun trainers. De Orka Coalitie wil dan ook dat de orka in zee wordt vrijgelaten:

Begin september eiste het ministerie eindelijk van het Dolfinarium dat zij de geluidsopnamen van Morgan vrijgaven om onafhankelijke onderzoekers naar de familiegroep van Morgan te laten zoeken. Al na twee weken werd Morgans familiegroep met 77,7% zekerheid gevonden, in een onderzoek dat normaliter maanden tijd zou vergen. Toch mocht dit overduidelijk positieve resultaat geen reden voor de minister zijn om Morgan terug te laten keren naar haar familie. Opmerkelijk, want het ontbreken van deze informatie vormde het grootste struikelblok voor het uitzetten van Morgan.

De Orka Coalitie laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter voor een kort geding. Woordvoerder Barbara van Genne:

Wij hebben al eerder bewezen dat het ministerie weinig objectief in deze zaak staat. De afgelopen weken hebben wij voldoende bewijsmateriaal aangedragen om aan te tonen dat uitzetten wél mogelijk is en bovendien is duidelijk geworden hoe verschrikkelijk slecht de situatie in Loro Parque is. Als de staatssecretaris niet naar ons wil luisteren, dan vragen wij de rechter dit te doen. We hebben de feiten aan onze kant, en daarmee alle vertrouwen in een goede afloop. Het is betreurenswaardig dat het allemaal zo ver heeft moeten komen. Maar de wetenschap dat de overplaatsing naar Tenerife voor Morgan een verslechtering zal betekenen is voor de Orka Coalitie reden om door te gaan. In Loro Parque wacht Morgan een bassin dat 15% kleiner is dan de tank waar zij nu in zit. Niemand kan voorspellen hoe lang ze in dat bassin moet wachten tot ze bij de aanwezige, zeer problematische groep orka’s geplaatst kan worden. De orka’s daar zijn zo agressief dat ze gescheiden leven, en alleen voor de shows en trainingen bijelkaar komen. De kans is groot dat de introductie met deze groep orka’s zo moeizaam verloopt, dat Morgan binnen korte tijd opnieuw verplaatst moet worden. Als dat gebeurt, heeft het Dolfinarium voor de tweede keer sinds haar bestaan een doorsluisfunctie voor het Amerikaanse miljoenenconcern SeaWorld betekend.

Maandag kondigde de Orka Coalitie aan aangifte te doen van dierenmishandeling omdat de orka nog altijd alleen in een tank zit. Het Dolfinarium reageerde verbaasd en stelde dat al een stappenplan is gestart om Morgan langzaam te laten wennen aan een groter bassin met gezelschap.
Bleker stelt dat Morgan op Tenerife in goede handen is. ‘De Spaanse autoriteiten hebben mij er nogmaals van overtuigd dat Loro Parque voldoet aan alle Europese richtlijnen.’

Update 16.30

Esther Ouwehand, Kamerlid van de Partij voor de Dieren dient een motie in om orka Morgan te redden. Ze betwijfelt of Bleker alle opties voor het zoogdier goed in overweging heeft genomen. Zo heeft de staatssecretaris er volgens haar onvoldoende bij het Dolfinarium op aangedrongen om Morgan’s DNA-gegevens vrij te geven zodat onderzoekers over de hele wereld op zoek konden gaan naar een geschikte adoptie familie. Dat terwijl er een Kamermeerderheid het Dolfinarium dwong te gegevens vrij te geven. Ook verbaast ze zich dat Bleker zegt zelf aangeeft geen voorstander te zijn van het houden van orka’s in bassins, terwijl hij wel kiest voor Loro Parque.

Internationale, onafhankelijke wetenschappers hebben samen met de Orka Coalitie een plan van aanpak opgesteld om de Orka gefaseerd terug te zetten in de natuur. Deskundigen hebben al een orkafamilie bij Noorwegen gevonden waarvan het stemgeluid overeenkomt met dat van Morgan. De Partij voor de Dieren vindt dat alles op alles gezet moet worden om de orka haar vrijheid terug te geven.

Voor de vrijheid: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (36)