18

Blindstaren op bezuinigingen verdiept banencrisis Europa

Europese banenmarkt voor 2016 niet uit het slop, zegt Internationale Organisatie voor Arbeid 

De toestand van de werkgelegenheid in Europa is alarmerend en vertoont geen tekenen van herstel op korte termijn, meldt de Volkskrant maandag. De Europese Unie zou gecoördineerd moeten ingrijpen om de arbeidsmarkt vlot te trekken, onder meer door het verstrekken van structurele fondsen. Dat schrijft de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO) in het jaarlijkse World of Work-rapport, dat vandaag is uitgebracht.

Ook buiten Europa is de banencrisis volgens de ILO in een nieuwe, meer problematische fase terechtgekomen. Wereldwijd waren eind vorig jaar naar schatting 196 miljoen mensen werkloos. Dit jaar stijgt dat aantal waarschijnlijk met zo’n 6 procent tot 202 miljoen mensen, schrijft de Volkskrant.

In Europa wordt herstel van de banenmarkt niet voor het eind van 2016 verwacht, schetst de organisatie. “De beperkte focus op bezuinigingen bij veel landen in de eurozone verdiept de banencrisis en kan zelfs leiden tot een nieuwe recessie in Europa”, zei directeur Raymond Torres van de ILO in een toelichting. Het hervormen van de arbeidsmarkt zou in veel gevallen averechts werken, zeker op de korte termijn.

Meer bij de Volkskrant: Europese banencrisis in alarmerende fase

Foto-cc: Edmundo Magaña

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)