Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BLM-demonstranten riskeren levenslang voor vandalisme met verf

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Sim Gill

© FILE - In this July 10, 2020, file photo, District Attorney Sim Gill inspects the damage to the district attorney's office in Salt Lake City. Some Black Lives Matter protesters in Utah could

Black Lives Matter-demonstranten uit de Amerikaanse staat Utah kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen als ze worden veroordeeld voor vandalisme met rode verf en het kapotslaan van ruiten.
De straffen kunnen zo bizar hoog uitvallen vanwege een wet die het mogelijk maakt om mensen keihard te bestraffen als ze hun misdrijven in groepsverband plegen, legt de Los Angeles Times uit. De uit de jaren negentig stammende wetgeving is gericht op de aanpak van straatbendes. Volgens de burgerrechtenorganisatie ACLU is het krankzinnig om de wet in te zetten tegen demonstranten. “Je zegt eigenlijk dat demonstranten bendeleden zijn.”
In de hele Verenigde Staten ligt de strafwetgeving uit de jaren negentig onder vuur. Veel staten namen destijds wetten met draconische straffen aan in de hoop dat daar een afschrikwekkende werking van zou uitgaan.
Sinds begin jaren negentig is de criminaliteit in de Verenigde Staten en de rest van de westerse wereld spectaculair gedaald. Dat heeft echter weinig te maken met strengere wetgeving, maar meer met de invoering van loodvrije benzine en de legalisering van abortus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.