7

Bloedbad na aanval op betogers in Jemen

Update: Veiligheidstroepen schieten met scherp op betogers ... Jemen roept de noodtoestand uit ... Zaterdag opnieuw duizenden betogers aangevallen

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, hebben veiligheidstroepen van de regering het vuur geopend op duizenden demonstranten die op het universiteitsplein aan het demonstreren waren. De troepen van president Al Abdullah Saleh opende het vuur om te voorkomen de menigte het plein verliet om op andere plekken te betogen.

Update 20.00

President Saleh heeft zondag zijn gehele regering ontslagen. Dat meldt NRC. Hij zegt bedroefd te zijn over de vele demonstranten die zijn gedood, maar ontkend dat zijn oproerpolitie daarvoor verantwoordelijk is.

Update zondag 20 maart

Zondag is in Jemen een vierde minister opgestapt. Huda al-Baan, minister van Mensenrechten is afgetreden en heeft zijn lidmaatschap van de regeringspartij opgezegd. Na de demonstraties van vrijdag en zaterdag is er zondag een enorme menigte op de been om begrafenissen van zeker dertig gedode betogers bij te wonen. Veiligheidsdiensten van President Ali Abdullah Saleh schoten de afgelopen twee dagen met scherp op duizenden opstandelingen die demonstreerden voor een constitutionele monarchie. President Ali Abdullah Saleh kondigde daarop de noodtoestand af.

Update zaterdag 19 maart

In Sanaa zijn zaterdag opnieuw duizenden betogers de straat op gegaan. Bij nieuwe aanslagen van de veiligheidsdienst kwamen 7 mensen om. Vrijdag kwamen in totaal 54 mensen om bij de aanval op het universiteitsplein waar een demonstratie plaatsvond. 

Al Jazeera meldt dat zeker dertig betogers zijn doodgeschoten en meer dan tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. Artsen spreken van een bloedbad en zeggen dat het dodental nog verder zal oplopen. Volgens de verslaggever van de Arabische nieuwszender zijn betogers in het hoofd en in de nek geschoten.

Voorheen maakten de veiligheidstroepen alleen gebruik van rubberen kogels en traangas, maar de afgelopen week gingen zij over tot sterkere munitie. Donderdag kwamen zeker 120 mensen om het leven toen een demonstratie in Al Hudayah werd neergeslagen.

Niet alleen in de hoofdstad gaan mensen de straat op, maar ook in de plaatsen Taiz, Ibb, Hodeidah, Aden en Amran. De betogers eisen het aftreden van president Saleh die al 32 jaar aan de macht is in Jemen, maar hij zegt alleen af te treden als zijn huidige mandaat pas afloopt in 2013, maar daar gaan de betogers niet mee akkoord.  
Volkskrant: Dodental betoging Jemen stijgt explosief

Geef een reactie

Laatste reacties (7)