Laatste update 11:35
67

Bloeden voor het topsalaris van een ander

Bloed is big business. Er wordt zelfs zo goed aan verdiend dat bestuurders van Sanquin, een zogenaamde not-for-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt, topsalarissen mee naar huis nemen. Met zoveel financiële weelde zou je dan ook verwachten dat de mensen die dit allemaal mogelijk maken, zonder wie er überhaupt niet zoiets zou bestaan als een bloedbank, de donoren, goed beloond worden.

Hoeveel een bloeddonor krijgt als vergoeding voor het afstaan van bloed? Welgeteld nul euro. Wel mogen donoren iets uitzoeken op de website van Sanquin. Na vijf keer bloed te hebben gegeven, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plastic boodschappentasje.

heldenUit het jaarverslag van 2017 blijkt dat bestuurders van Sanquin zelf hun neus ophalen voor zo’n tasje. Ruim twee ton aan salaris is de standaard. De vice-voorzitter van de raad van bestuur kan aardig wat tasjes vullen met een beloning van 250.000 euro per jaar. Vanaf tien donaties kun je trouwens ook kiezen voor een t-shirt met als opdruk de tekst: ‘Echte helden geven bloed.’ Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag, uitgeroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Het zal niet verbazen dat de website van Sanquin als eerste boven komt drijven in de zoekresultaten van Google als je het woord ‘bloeddonor’ intypt. Iemand moet bloeden voor die salarissen.

Cc-foto: Jos

Geef een reactie

Laatste reacties (67)