Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bloedserieuze grappen van nazi's, gierzwaluwen en de ondergang van de insectenwereld

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
14549902370_2dee2f0e1d_k

© cc-foto: Michael Sveikutis https://flic.kr/p/oaJ44G

In Joop Café praat Francisco van Jole deze week met Joop-redacteur Dennis l’Ami over hoe alt-right online denkbeelden verspreidt en waar dat toe kan leiden. Directe aanleiding is het opiniestuk van Han van der Horst over de Tegenlicht-aflevering die was gewijd aan de opkomst van online fascisme. Maar ook Trump komt aan de orde met zijn uitspraak ‘het zijn beesten, geen mensen’. Wat doet dat soort taal?
In het tweede deel (vanaf 15:40 vertelt) Francisco over het geheime genootschap van mensen die in april de hemel afturen en waar hij deel van uitmaakt. Hij las het boek De Gierzwaluw van Remco Daalder en werd mede daardoor aan het denken gezet over het verdwijnen van insecten. Natuurmonumenten sloeg deze week namelijk alarm over de dramatische afname van insecten in Nederland. Ook daarbij blijkt taal een onverwachte rol te spelen. En wat gebeurt er als de insecten verdwijnen? Francisco vertelt een verhaal over de onvoorstelbare toekomst.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.