15

Bloedwraak maakt duizenden Albanezen tot gevangenen

Jongen van 18 zit al tien jaar binnen om te voorkomen dat hij uit wraak vermoord wordt

In Albanië zitten duizenden kinderen en volwassenen opgesloten in hun huizen vanwege een eeuwenoude traditie die na de val van het communisme weer volop tot leven is gekomen. Ze vrezen vermoord te worden op basis van de Kanun, een ongeschreven wet die stelt dat een moord gewroken moet worden door het bloed van de moordenaar of zijn kinderen te vergieten.

Stuck At Home In An Albanian Blood Feud from Storyhunter on Vimeo.

De kanun is bij Nederlandse literatuurliefhebbers bekend door ‘De Herberg met het Hoefijzer’, het legendarische boek uit 1933 van A. den Doolaard dat speelt in Albanië. De set ongeschreven wetten stamt volgens sommigen al uit de bronstijd. Conflicten worden van generatie op generatie overgeleverd, inclusief vergelding met tientallen slachtoffers.

Na de Tweede Wereldoorlog drukte de communistische dictator Hoxha de traditie met veel repressie de kop in maar sinds de val van het communisme is het principe van de bloedwraak in Noord-Albanië weer helemaal terug. Vanaf de jaren negentig zijn er al 10.000 slachtoffers gevallen. Bij 1600 gezinnen is er sprake van leden die nooit buiten kunnen komen omdat ze vrijwel direct vermoord zouden worden.

De huidige regering probeert met bemiddelaars een einde te maken aan de barbaarse praktijk. Dat verloopt uiterst moeizaam.

Video: Storyhunter

Geef een reactie

Laatste reacties (15)