39

‘Bloemendaalse burgemeester voert maffiapraktijken uit’

Democratie in kleine gemeenten in gevaar ... Ruud Nederveen (VVD) wordt beschuldigd van intimidatie, oplichterij, machtsmisbruik en het monddood maken van de lokale pers

De Bloemendaalse burgemeester Ruud Nederveen ligt zwaar onder vuur. In een item van Eén Vandaag wordt de VVD-burgervader geportretteerd als een man die zich schuldig maakt aan intimidatie, machtsmisbruik, vooringenomenheid, oplichterij en het monddood maken van de lokale pers.

sitestat
Een compleet beeld van de misstanden waarbij Nederveen betrokken is, beginnen zich op te stapelen. Als Eén Vandaag en RTV Noord-Holland de handen ineen slaan en samen een onderzoek starten blijkt er nog veel meer mis.

De laatste dubieuze zaak waarbij Nederveen betrokken is, gaat over het landgoed van de Bloemendaalse broers Rob en Hans Slewe. Ze kochten landgoed Elswoutshoek en wilde dat grondig renoveren tot de originele staat, maar de gemeente bleef barrières opwerpen. Dat begon nog redelijk ’onschuldig’ met het eisen van vergunningen die achteraf helemaal niet nodig bleken, maar leidde uiteindelijk ook tot emotionele chantage. Zonder toestemming werden telefoongesprekken tussen de broers en een gemeente ambtenaar opgenomen op verzoek van Nederveen.

In een gesprek zei hij mij dat mensen zoals wij niet op een landgoed horen. Hij dreigde net zo lang door te gaan met procedures tot het moment wij het niet meer vol kunnen houden”, aldus landgoedeigenaar Rob Slewe in Eén Vandaag. “Een burgemeester hoort boven de partijen te staan, maar in dit geval is hij een verlengstuk van de VVD.”

Volgens Henri Beunders, hoogleraar publieke opinie en media is het helaas een praktijk die hij in meerdere kleinere gemeenten ziet: “Het lijkt er op dat het een vrij persoonlijke kwestie is geworden die voorkomt uit toch te veel macht voor één partij binnen een kleine gemeente. In dit geval de VVD.”

Ondanks de emotionele chantage was Nederveen nog niet gerust van zijn zaak. Ook de lokale media die over de kwestie schreven kregen bezoek. Bij journalist Ruud Vader van Dagblad Kennemerland Zuid stond op een gegeven moment een communicatie woordvoerder op de stoep met het verzoek ‘ook aardige dingen over de gemeente te schrijven’. Vader vertrok.

Beunders: “Deze maffiapraktijken zie ik gebeuren in diverse gemeentes: De lokale journalistiek monddood willen maken en door chantage uit te oefenen kunnen burgemeesters hun gang gaan. Dat zie je vaker omdat er in veel gemeenten geen lokale media meer zijn. De lokale democratie loopt daardoor ernstig risico.

Nederveen liet aan Eén Vandaag weten niet verder op de zaak te willen ingaan. De reporters besloten daarom verder te speuren en stuitte op verhalen van mensen die hem zelfs een ‘oplichter’ noemen. In het verleden was hij eigenaar van accountantskantoor ‘Nederveen en partners’. “Hij vond het leuk om jonge bedrijven te adviseren”, vertelt een oud-zakenrelatie. “Maar daarbij kon hij het ook niet laten op te scheppen over zijn sociale wereld en dat hij van adel was en een landgoed had.”

De vrouw kwam er na jaren achter dat ze door Nederveen bedrogen was. Twee jaar lang had hij verzaakt de belastingaangifte voor haar in orde te maken, terwijl hij hen wel de rekening had gepresenteerd. Uiteindelijk eisten de vrouwen hun boekhouding bij Nederveen op door naar zijn huis te gaan. Tot hun verbazing bleek dat Nederveen vele enveloppen nooit had opengemaakt.

Ook aannemer Sjirk de Jong kreeg met Nederveen te maken toen de VVD’er zijn landgoed Harsta State wilde renoveren voor een prijs van 60.000 tot 65.000 euro. De aanbetaling kwam niet en uiteindelijk betaalde hij helemaal niets. De bouwwerkzaamheden werden gestaakt en uiteindelijk moest hij zijn landgoed opgeven. De Jong: “Het is een hele prestatie dat hij burgemeester is geworden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (39)