189

Blok en Schippers tarten PvdA met wet topsalaris

VVD-ministers weigeren mee te werken met beperking topsalarissen …
SP-Kamerlid Ronald van Raak: "Dit lijkt op een politieke afrekening van de VVD"

Liberale ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) hebben op het laatste moment invoering van de nieuwe wet geblokkeerd die topsalarissen aan banden moeten leggen. Ze vinden invoering per 1 januari 2015 te kort dag. Daarmee zetten ze PvdA-minister Plasterk in het hemd. Hij deed er op het laatste moment nog alles aan om de wet ingevoerd te krijgen.

De VVD-ministers menen dat invoering van de wet in de woningbouwsector en de zorg niet meer gaat lukken. “Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort”, schreef Blok aan de Tweede Kamer. Schippers sloot zich daar later in vrijwel identieke bewoordingen bij aan.

Plasterk had maandag, net voor het kerstreces nog een vergadering ingelast om de wet te behandelen. Hij wil de topinkomens in de (semi)publieke sector tot maximaal 100 procent van het ministersalaris van 178 duizend euro beperken. Nu ligt die grens nog op 130 procent. De wet werd eerder in de Tweede Kamer aangenomen, maar bij stemming in de Eerste Kamer keerde de voltallige VVD-senaatsfractie zich ertegen. De verlaging zou voortijdig en onzorgvuldig zijn, want de effecten van de eerste verlaging zouden nog niet duidelijk zijn. Ook vinden de VVD-senatoren dat topmensen niet over één kam geschoren moeten worden.

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt de plotselinge draai van Schippers en Blok ruiken naar een ‘politieke afrekening’, zei hij in het Radio 1-journaal. Ze hebben volgens hem genoeg tijd gehad om de wet in te voeren. Van Raak denkt dat de VVD op deze manier de PvdA wil laten betalen voor de vertraging van de nieuwe zorgwet. Vorige week stemden drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet die later alsnog werd aangenomen.

Ook vakbond Abvakabo FNV vermoedt dat er meer achter de voltallige tegenstem van de VVD zit. Bestuurder Lilian Marijnissen zei in het Radio 1-Journaal dat het geen sterk argument is. Het is volgens haar immers Schippers die zelf ook haast had om haar wet Langdurige Zorg in te voeren. “Het lijkt erop dat de VVD zijn gram wil halen, zei Marijnissen.”

NOS: SP hekelt uitstel uitvoering wet over topinkomens

Volkskrant: VVD-ministers voeren wet-Plasterk niet uit

Geef een reactie

Laatste reacties (189)