Laatste update 17 augustus 2018, 12:13
115

Blok probeert gedwongen vertrek te voorkomen met nieuwe excuses

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) voelt duidelijk nattigheid. De minister vloog eerder deze zomer uit de bocht met racistische uitspraken op een besloten bijeenkomst, waarvan videomateriaal werd onthuld door ZEMBLA. De oppositie wilde de Kamer daarop terugroepen van reces, maar het kabinet bleek daar niet voor te porren. In afwachting van een ongetwijfeld pittig debat over de kwestie, en nadat hij in juli al een zeer karige vorm van excuses maakte, stuurde Blok vandaag opnieuw een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij iets meer spijt lijkt te betuigen.

NRC schrijft:

Blok herhaalt wat hij al eerder zei, namelijk dat hij tijdens de besloten bijeenkomst voor medewerkers van prestigieuze hulporganisaties als de Wereldbank en VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR had willen „prikkelen”. Nu voegt hij daaraan toe dat hij „illustraties en bewoordingen” heeft gebruikt „die niet alleen ongelukkig maar ook onzorgvuldig zijn”. Dat had hij niet moeten doen, aldus de minister. „Dit spijt mij.”

Blok schrijft verder dat hij contact heeft gezocht met landen die zich ‘mogelijk gekwetst hadden kunnen voelen’ door zijn uitspraken, daarmee duidend op onder meer Suriname, dat hij een ‘failed state’ had genoemd. Echter, de enige opmerking die hij min of meer terugneemt is deze:

Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.

Daarover schrijft Blok dat hij het niet had moeten zeggen. “Mijn woorden zijn op geen enkele manier bedoeld als vrijbrief voor racisme of uitsluiting van bepaalde bevolkingsgroepen.” Blok schrijft dat hij het kabinetsbeleid op op het gebied van integratie ‘volledig onderschrijft’.

Eerder vandaag riep GroenLinks-leider Jesse Klaver de premier al op om afstand te nemen van de uitspraken van Blok. Een woordvoerder van GroenLinks laat desgevraagd aan NRC weten dat Bloks brief niet voldoende is, aangezien hij weliswaar spijt betuigt voor de uitspraken, maar zich nog steeds niet van de inhoud distantieert. Ook Lilianne Ploumen van de PvdA is nog niet tevreden, ondanks haar constatering dat Blok ‘eindelijk diep door het stof’ is gegaan. De PvdA weten wat het kabinet doet om de negatieve gevolgen voor het beeld van Nederland in het buitenland recht te zetten en wat de gevolgen van de affaire zijn voor de positie van Nederland ‘in de internationale arena’.

Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (115)