Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blok schokt toehoorders met bizarre uitspraken over multi-etnische samenleving

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1995 keer bekeken
  •  
USA NEW YORK UNITED NATIONS UKRAINE

© 2018-05-29 16:03:18 epa06771904 Dutch Foreign Minister Stef Blok? (C) addresses an United Nations Security Council meeting about the situation in Ukraine at United Nations headquarters in New

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven. Hij heeft zijn medewerkers zelfs de opdracht heeft gegeven uit te zoeken of zo’n samenleving bestaat. Dat blijkt uit filmopnames die in handen zijn van het BNNVARA-programma ZEMBLA. Blok zei vorige week dinsdag in Den Haag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties onder meer dat Suriname een ‘failed state’ is en dat dat ligt aan ‘etnische opdeling’. ZEMBLA meldt dat vele toehoorders van zijn ‘Touch Dutch Base’ geschokt waren over de uitspraken van Blok.
"Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."
Nadat een toehoorder Suriname oppert, antwoordt Blok:
"Dus de partijen in Suriname die zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (….) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling."
Op de suggestie ‘Singapore’ uit het publiek, zegt Blok:
"Singapore is inderdaad een klein mini-landje, extreem selectief in z’n migratie. (…) Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak."
Volgens Blok loopt iedere samenleving snel ‘tegen haar grenzen’ aan als de samenstelling te gemengd is en hebben Nederlanders die er ‘middenin wonen’ daar ‘enorm last van’:
"(…) als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last."
Xenofobie, iets waar Blok ‘pragmatisch’ over zegt te zijn, zit dan ook in onze genen, aldus Blok:
"Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen."
Reactie In een reactie aan ZEMBLA noemt Blok de uitspraken ‘ongelukkig’:
"Op 10 juli heb ik tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders gesproken die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Mijn doel was een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen. Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen."
Opheldering Kees Verhoeven van D66 zegt in de NieuwsBV snel opheldering te willen van Blok:
"De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving."
De PvdA heeft Kamervragen gesteld:
Afstand Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland wil dat Rutte afstand neemt van de uitspraken van Blok:
"Dit is een bewindspersoon onwaardig. Bovendien ondermijnt minister Blok hiermee inspanningen van dit kabinet om in Europa gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen. Wij roepen de minister-president op om afstand te nemen van deze uitspraken."
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling is eveneens geschokt:
"Ik sta echt met mijn oren te klapperen. Hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. In plaats daarvan kiest de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de polarisatie te voeden met allerlei spookbeelden over mensen die in wanhoop op onze deuren kloppen op zoek naar hulp en bescherming. Deuren die steeds vaker in hun gezicht worden dichtgesmeten. Bloks uitspraken druisen in tegen de mensenrechten waarvoor juist deze minister zich hoort in te zetten. Dit is een minister onwaardig. Dit staat haaks op alles waar Stichting Vluchteling en – belangrijker nog – het grootste gedeelte van de Nederlanders voor staat."
VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt de uitspraken van Blok vooral ‘lomp’:
"De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."
Update 18:00 Minister Blok heeft gereageerd op de reacties op zijn xenofobe uitspraken: ‘Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik. Ik heb heb ook aanstoot gegeven en dat betreur ik ook. Ik ben te ver gegaan in de discussie en om te prikkelen.’ Volgens de NOS zegt Blok ook geprobeerd te hebben ‘duidelijk te maken dat het diep in mensen zit om verwantschap te voelen’. Niet alleen andere partijen hebben laten weten de uitspraken van Blok te verwerpen, ook uit zijn eigen VVD is kritiek gekomen. Of de uitspraken gevolgen zullen hebben voor de minister die zegt ‘pragmatisch over xenofobie’ te zijn, is vooralsnog onduidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.