7

Blok verzint alternatief reddingsplan Vestia

Woningcorporaties hoeven mogelijk niet verplicht 700 miljoen euro te doneren

Minister Stef Blok (Wonen) komt mogelijk met een alternatief reddingsplan voor woningcorporatie Vestia. Moesten corporaties eerst nog verplicht 700 miljoen euro doneren aan de redding van de noodlijdende Rotterdamse corporatie, wordt daar nu mogelijk van afgezien. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Blok wil dat de corporaties in de redding investeren, zodat ze hun geld niet kwijt zijn, maar er uiteindelijk juist aan verdienen. Hiermee wil hij voorkomen dat met de redding van Vestia andere corporaties in de problemen komen.

Het idee is om een speciale coöperatie op te richten, waaraan corporaties een achtergestelde lening kunnen verstrekken. Op die manier wordt het eigen vermogen ‘niet geschaad en ontstaat er zicht op rendement’, aldus een vertrouwelijke notulen in opdracht van het minister van Binnenlandse Zaken. De coöperatie biedt op zijn beurt Vestia een achtergestelde lening aan, onder strikte voorwaarden.

Vestia raakte in 2011 in geldnood door haar riskante derivatenportefeuille. In november maakte een groot aantal corporaties bezwaar tegen de Vestia-heffing, omdat het bedrag onvoldoende zou zijn om het probleem definitief op te lossen. Middels het ‘herstelplan’ probeert de woningscorporatie tien jaar lang per jaar 1500 woningen te verkopen. Vanwege de beroerde huizenmarkt, lukt dat slecht. Verwacht wordt dat er zelfs nog een tweede heffing nodig zal zijn.

FD: Minister komt corporaties tegemoet bij redding Vestia

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (7)