50

Blok wil opnieuw ingrijpen in woningmarkt

Kabinet zoekt oplossing voor restschuld

Minister Blok (Wonen) onderzoekt of woningbezitters met een restschuld kunnen verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat meldt het Financieele Dagblad maandag. Als een restschuld mag worden meegenomen naar een nieuwe NHG-hypotheek draagt dit bij aan het vlottrekken van de huizenmarkt, zo stellen bronnen in de sector.

Het plan komt slechts twee maanden na het woonakkoord, waarin het kabinet met oppositiepartijen een deal sloot om de woningmarkt een impuls te geven. Eerder is in het regeerakkoord al vastgelegd dat de rente op een restschuld gedurende tien jaar mag worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Voor mensen met een restschuld blijkt het nog altijd erg moeilijk om te verhuizen omdat banken de restschuld niet willen financieren in een nieuwe hypotheek. Dat zeggen kenners van de woningmarkt. Een restschuld ontstaat als een woning bij verkoop minder oplevert dan de uitstaande schuld. De Vereniging Eigen Huis verwacht dat banken en verzekeraars onder NHG minder terughoudend zijn om de restschuld mee te nemen naar een nieuwe hypotheek, aldus het FD.

Risico
De huidige Regeling Hypothecair Krediet staat banken en verzekeraars toe in geval van een restschuld huizenkopers meer te lenen dan 105% van de woningwaarde. Maar het Waarborgfonds Eigen Woning dat de NHG verstrekt, kent die uitzondering niet. Het meefinancieren van restschuld via NHG is daardoor onmogelijk. Het waarborgfonds gaat in overleg met minister Blok om de regeling te verruimen. Het fonds wil niet reageren. Het ministerie zegt regelmatig met het Waarborgfonds Eigen Woningen te overleggen, maar “er ligt geen concreet plan voor.”

Uitbreiding van de NHG-regeling levert extra risico op voor de Staat. Huizenbezitters met potentiële restschulden die willen verhuizen zoeken meestal een grotere woning. Als de huizenprijzen verder dalen, neemt de restschuld sneller toe. VVD-Kamerlid Barbara Visser zegt terughoudend te zijn. “Als je de NHG breder wilt opzetten, moet je het hele stelsel opnieuw tegen het licht houden.” De Staat kan volgens haar niet overal garant voor gaan staan. “Bij een uitbreiding van het vangnet moeten de premies omhoog.”

FD: Kabinet zoekt oplossing voor restschuld

Geef een reactie

Laatste reacties (50)