99

Blokkeerboeren dreigen samen met Haagse fikstokers Kerst te verzieken

De militante boerenactiegroep FDF (Farmers Defence Force) is van plan voor Kerst de levensmiddelentoevoer naar supermarkten te blokkeren. De boeren worden daarbij gesteund door bontfokkers en organisatoren van de inmiddels verboden Haagse Oud en Nieuw-vuren.

RTV Oost meldt:

In een groepschat van FDF stellen leden voor om distributiecentra van Overijsselse supermarkten minimaal 48 uur te blokkeren. Onder meer die van de Jumbo in Raalte en Albert Heijn in Zwolle worden meerdere malen genoemd. (…) “Jumbo vooral pakken, die is voorloper van alle ellende”, zegt één van de leden. “Door de levering van supermarkten af te sluiten verplicht je burgers naar boerderijwinkels te gaan. Dan ziet men waar de producten eigenlijk vandaan komen…” En: “Als we alles tegelijk vastzetten, deuren pot dicht en geen eten en drinken binnen laten, gaan ze met een dag of wat wel door de knieën”, zijn enkele reacties.

Er wordt ook gespeculeerd over andere acties, zoals het platleggen van Schiphol rond de kerstvakantie. Om de acties uit te voeren moeten de boeren alvast groepen vormen die bestaan uit maximaal 50 blokkadevoertuigen. Maandag vergaderen de boeren over of en wat ze precies gaan doen.

Het AD schrijft:

FDF krijgt steun van een van de organisaties achter de vreugdevuren in Den Haag. Die mogen dit jaar niet doorgaan omdat ze niet aan de veiligheidseisen van de gemeente kunnen voldoen. Volgens een woordvoerder Mischa Bouwer van FDF, nertsenfokker uit Laag-Soeren, heeft ‘de organisatie’ van een vreugdevuur de boeren vandaag benaderd. Of dat gaat om die in Scheveningen of de Haagse wijk Duindorp, is onduidelijk. De boeren krijgen ook al support van de bouwsector, verenigd in de stichting Bouw in Verzet.

Omroep Brabant meldt dat de boze boeren en boze bouwers samen gaan optrekken in protestacties tegen de stikstofmaatregelen en het kabinetsbeleid of gebrek daaraan. Een van de organisatoren spreekt van “tienduizenden machines” die ingezet gaan worden.

RTV Noord schrijft dat de boerenleiders inspiratie putten uit de Hongerwinter die Nederland tijdens de Duitse bezetting teisterde. 20.000 mensen kwamen daarbij om wegens voedselgebrek.

FDF-voorzitter Van den Oever wijst op de belangrijke rol die boeren spelen in de consumptiemaatschappij. Hij citeert een van de leden van de actiegroep over de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De boer zou destijds de ‘meest gewaardeerde burger’ zijn, zo staat er. ‘Hoeveel kan een mens vergeten in 75 jaar.’ En verder: ‘Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden.’ Dat bracht de actiegroep op het idee voor een nieuw protest. ‘Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. (…) Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang.’

cc-foto: kees torn

Geef een reactie

Laatste reacties (99)