22

BN’ers 40 dagen aan vegadieet

Wie zich aansluit bij de Vlaamse campagne 'Dagen Zonder Vlees' bespaart elke dag 11m² op zijn ecologische voetafdruk

Bekende Nederlanders als Youp van ’t Hek, Paulien Cornelisse, Brigitte Kaandorp en Barry Atsma doen mee aan de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’. De Belgische actie hoopt dat zoveel mogelijk mensen meedoen met 40 dagen geen vlees en vis eten.


Met iedere vegetarische dag bespaart een deelnemer 11m² op zijn ecologische voetafdruk, dat is een derde van je dagelijkse voedselafdruk, 10 badkuipen vol water en 2,1 kg uitstoot van broeikasgas dat gelijk is aal 15 kilometer autorijden.

Meedoen kan al vanaf 1 dag per week. Het doel van de actie is mensen stimuleren om uiteindelijk minder vis en vlees te eten om zo ook op de lange termijn hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Vleesproductie draagt namelijk in grote mate bij tot de opwarming van de aarde, ontbossing, overbemesting en verlies aan biodiversiteit. Daarnaast wordt overbevissing wordt een steeds acuter probleem in Europa.  Zo levert de Noordzee nog slechts 20 procent van de kabeljauw, schol en tong in vergelijking met 25 jaar geleden”, staat op de website te lezen.

Initiatiefneemster is de 24-jarige Vlaamse Alexia Leysen. De Vlaamse studenten Theaterregie aan de Toneelacademie van Maastricht is zelf geen vegetarier, maar gelooft in het belang van minder en bewuster vlees en vis eten.

“Het is vooral schokkend dat het zo een inefficiënte manier van voeding is. Dat er heel veel voedsel geproduceerd moet worden om dierlijke voeding te creëren. In plaats daarvan zouden we op deze wereld, waar steeds meer mensen zijn en steeds minder plaats is, een directere manier van voeding moeten gebruiken.”
”

De campagne loopt van 13 februari tot 30 maart 2013.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)