36

BN’ers steken vluchtelingen hart onder de riem

Marco van der Straten (EO) start campagne 'Nederland heeft een hart' 

Marco van der Straten, hoofdredacteur EO-weekmagazine is de campagne ‘Nederland heeft een hart’ gestart. Samen met BN’ers zoals Jörgen Raymann, Charly Luske en Hadewych Minis wil hij de negativiteit in de discussie over vluchtelingen in positiviteit omslaan. De actie wordt in het AD van donderdagochtend officieel gelanceerd.

In het Algemeen Dagblad vertelt van der Straten hoe hij op het initiatief is gekomen.

Het begon 1,5 week geleden te kriebelen. Toen ik foto’s voorbij zag komen van huizen die bestemd waren voor asielzoekers, maar beklad met leuzen. Dat was voor mij een boodschap die  haat en angst uitstraalde. Terwijl ik denk dat het om liefde en begrip moet gaan.” 

Nederlanders kunnen met de campagne op verschillende manieren laten zien dat ze ‘hart’ voor de zaak hebben. De posters met een hart erop zijn door kunstenaar Wilma Veen ontworpen en kunnen opgehangen worden. Op de website is het materiaal te bestellen en zijn de berichten te delen. Daarnaast draait de campagne volgens van der Straten om wederzijds begrip.

Je kunt de poster ophangen, onze berichten delen. Het kan ook zijn dat je je gewoon goed laat informeren in deze discussie. En natuurlijk kun je vrijwilligerswerk doen of je huis openstellen voor vluchtelingen: aan onze tafel eten later deze week drie vluchtelingen met ons mee. Wij wijzen juist niet met een vinger naar iemand. We zoeken het midden op. En we vragen aan de overheid, aan Mark Rutte: geef een helder signaal af. Communiceer dat we dit aankunnen als land.” 

Ook spoort de hoofdredacteur mensen aan om open en zonder voordelen met elkaar de dialoog aan te gaan.

(…) Maak iemand niet gelijk uit voor racist of Gutmensch. Polariseer niet, verhard niet in je eigen gelijk, maar houd oog voor elkaar. Angst kan een terecht gevoel zijn. Het kan ook uit onwetendheid zijn.’ Praat daarom met elkaar over de feiten en ruk die niet uit zijn verband. Gebruik je hart én je hoofd. Niet je onderbuik.” 

cc foto: Dakotilla

Geef een reactie

Laatste reacties (36)