Laatste update 18:04
70

BNNVARA gelast uitzending documentaire Jesse af

De documentaire Jesse over de verkiezingscampagne van GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt op 4 september niet uitgezonden. BNNVARA ziet af van de vertoning nadat twijfels werden geuit over de onafhankelijkheid van de maker. Regisseur Joey Boink was tijdens het maken van de opnames als ‘beeldvoerder’ in dienst bij GroenLinks. Na de campagne wilde hij, inmiddels vertrokken bij GroenLinks, met zijn materiaal een eigen documentaire maken. BNNVARA maakten daarom harde afspraken over de totstandkoming van de documentaire, zoals toegang tot al het geschoten materiaal en de zekerheid dat GroenLinks op geen enkele manier controle had over de totstandkoming.

Niettemin wordt afgezien van uitzending: “BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.” Aldus een verklaring van de omroep.

Gerard Timmer (BNNVARA) gaf op Radio1 nog meer uitleg over de beslissing om ‘Jesse’ toch niet uit te zenden:

 

Documentairemaker Joey Boink reageert in de Volkskrant op het besluit van BNNVARA om zijn documentaire niet uit te zenden:

‘Ik zag het niet aankomen. Ik had van te voren wel bedacht dat er een reactie zou komen op het feit dat ik ook toen ook werkte voor GroenLinks. Maar ik had niet verwacht dat het zo’n heisa zou worden. Jammer dat het publiek nu geen oordeel kan vellen over onze film, die volgens mij heel mooi is geworden.’

Boink is het er niet mee eens dat hij nu als ‘Groenlinks-man’ wordt bestempeld, aangezien hij nooit lid is geweest van de partij. Boink ging naar eigen zeggen juist op zoek naar wrijving voor zijn documentaire. Zo zegt hij juist ook dingen gefilmd te hebben die niet flatterend voor Jesse Klaver zouden zijn.

Eerder op Joop:
Peter Kee over docu Jesse: ‘Unieke inkijk in campagne GroenLinks’
Opinie Han van der Horst: Jesse is gemaakt door iemand van GroenLinks. Nou en?

Geef een reactie

Laatste reacties (70)