Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boe-geroep voor Dekker op Malieveld

  •  
09-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
dekker.jpg

Publieke omroep demonstreert tegen bezuinigingswoede kabinet ... Meer dan kwart miljoen handtekeningen voor petitie ... Staatssecretaris houdt vast aan extra ingreep van 100 miljoen euro... Jan Slagter niet tevreden met antwoord...

Enkele duizenden omroepmedewerkers en sympathisanten demonstreerden vandaag in Den Haag tegen de bezuinigingen op de publieke omroep. VVD-staatssecretaris Dekker nam een petitie, ondertekend door ruim 250.000 mensen, in ontvangst van Max-baas Jan Slagter en NPO-voorzitter Henk Hagoort, maar liet meteen weten dat er wat hem betreft geen cent afgaat van de bezuinigingen. Het kwam hem op luidkeels boe-geroep te staan.
Dekker, wiens partij voorop loopt in de pogingen de publieke omroep een kopje kleiner te maken, liet vooraf al weten dat hij ‘geen verrassingen of cadeautjes in de binnenzak heeft.’ In zijn toespraak tot de demonstranten klonk dat zo:
”Ik begrijp dat u zich zorgen maakt. Maar de crisis raakt iedereen en iedereen snapt dat er iets moet gebeuren. Als we allemaal meer moeten bezuinigen, is het niet gek ook u te vragen om een extra bijdrage. (…) Ik ben een groot voorstander van een brede publieke omroep. Maar we moeten veranderen om dat te kunnen behouden. Hoeveel directeuren zijn er echt nodig? Welke programma’s zijn echt onderscheidend? Hoe kan de NPO het verschil blijven maken? Ik geloof in alternatieven om inkomsten te genereren. Het antwoord ligt niet alleen in Den Haag. Heel Nederland kijkt ook daarvoor naar Hilversum.”
MAX-omroepbaas Jan Slagter was tevreden met de opkomst, maar niet met het antwoord van staatssecretaris Dekker, zo zegt hij in een interview met nu.nl.
De staatssecretaris weet als geen ander dat je met 100 miljoen meer of minder Nederland niet gaat redden. Hier zit de politieke agenda van de VVD achter. Die partij wil namelijk naar een smalle publieke omroep. Laat hem dus gewoon zeggen dat hij een andere agenda heeft. Maar dat zei hij niet. We hadden vandaag ook met elkaar kunnen besluiten dat we wachten met de bezuinigingen en dat we in 2015 een beslissing nemen.”
Demonstranten uit hele land
De demonstranten waren met tientallen bussen uit het hele land naar het Malieveld gekomen om te protesteren tegen de ‘doodsteek’ voor de publieke omroep. Sneed kabinet Rutte-1 nog 200 miljoen euro in het budget van de publieke omroep, Rutte-2 wil daar nog eens 100 miljoen extra uit zien te wrikken. Onhoudbaar, vindt de publieke omroep, die al één van de goedkoopste van Europa is.
Door de bezuinigingen zijn de Wereldomroep en de kleine geprofileerde omroepen (RKK, IKON) inmiddels niet meer. Ook werd het muziekcentrum gehalveerd. De grote omroepen hebben besloten te fuseren, in de hoop zo op bijvoorbeeld op overhead te kunnen bezuinigen en met minder af te kunnen. Maar dat is niet genoeg voor Den Haag. Het kabinet heeft besloten dat er nog eens 100 miljoen euro gesneden kan worden in dat toch al krappe budget. Maar als deze bezuinigingsslag kosten wat het kost doorgezet wordt, dan zal de prijs die daarvoor betaald moet worden hoog uitvallen, zo meent de publieke omroep. Wanneer in kwaliteit en kwantiteit ingeleverd moet worden, zullen de STER-inkomsten dalen, wat uiteindelijk betekent dat er nog minder inkomsten zijn, waardoor er nog minder programma’s gemaakt kunnen worden… Enfin, de cirkel is dan rond en begint weer van vooraf aan.
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van Nederland (85% van de bevolking) naar de publieke omroep kijkt. Zes miljoen mensen luisteren bovendien naar de radiozenders van de publieke omroep. Daarnaast hebben de omroepen in totaal 3,5 miljoen leden. Dat is een ongekend hoog draagvlak voor hetgeen de omroepen samen maken. Ondanks dat draagvlak en de nieuwe superslanke gefuseerde omroepen die vanaf januari het medialandschap op de publieke zenders gaan bepalen, lijkt het beeld van ‘geldverslindende grootverdieners’ maar niet te verdwijnen. In de Volkskrant maken Sven Kockelmann en Fons de Poel korte metten met dat beeld.
Op Joop legt Hans Andersson, voorzitter van de VARA, haarfijn uit hoe VVD-Kamerlid Matthijs Huizing de feiten rondom de financiering van de publieke omroep verdraait.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven vreest voor de komst van een tv-taks. Als de publieke omroep zelf geld moet gaan verdienen door kabelaars te laten betalen voor de doorgifte van de zenders, worden de kosten waarschijnlijk doorgerekend aan de televisiekijker. Staatssecretaris Dekker wil dat de NPO de 100 miljoen euro extra bezuinigingen zelf opvangt, bijvoorbeeld door meer reclame uit te zenden of door distributeurs te laten betalen voor het doorgeven van de zenders. Verhoeven waarschuwt dat er nog veel haken en ogen aan het binnenhalen van eigen geld voor de publieke omroep zit. Op deze manier zouden de omroepen haast commercieel moeten gaan opereren.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.