90

Boekhouding rijksoverheid totale chaos

472 miljoen 'onrechtmatig' besteed ... Van 2 miljard is rechtmatigheid onduidelijk ... Ambtenaren raken complete administraties kwijt

Voelt u zich weleens schuldig als u een bonnetje bent verloren of de administratie niet op orde hebt? Bij de rijksoverheid weten ze precies hoe u zich voelt. De boekhouding van onze overheid is een totale janboel, dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad, die via de Wet Openbaarheid van Bestuur twintig rapportages van interne accountants in handen kreeg.

Vorig jaar zou 472 miljoen aan rijksuitgaven onrechtmatig zijn uitgegeven. Daarbij moet worden aangetekend dat een uitgave als ‘onrechtmatig’ wordt bestempeld als bijvoorbeeld een paragraaf in de boekhouding ontbreekt, maar ook als overheidsgeld niet goed is besteed. Van 2 miljard aan uitgaven is nog onduidelijk of de gelden rechtmatig zijn uitgegeven. Het ministerie van OCW alleen maakte voor 91 miljoen euro aan ‘fouten’ bij het verstrekken van subsidies.

Ook raakt het rijk veel documenten kwijt. Besluiten, voorschotten en complete administraties kunnen niet meer worden gevonden. Hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging, Hans Verkruiijsse, zegt in het Algemeen Dagblad: 

Hoe kun je nou in vredesnaam allerlei zaken kwijtraken? Ik doe dit vak nu 30 jaar en ik heb de nodige rapporten gezien, maar dit had ik van de rijksoverheid niet verwacht.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft inmiddels opheldering gevraagd van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Een woordvoerder van het ministerie beaamt dat over 472 miljoen ‘onvoldoende zekerheid’ bestaat, maar zegt dat dit bedrag slechts 0,2 procent is van de totale begroting van 236 miljard euro.

Het geschetste beeld, waarbij de indruk wordt gewekt, dat de bedrijfsvoering van het Rijk niet op orde is, herkennen wij niet.

cc-foto: caliorg

Geef een reactie

Laatste reacties (90)