Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boekverbranding in Libanon

  •  
05-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Boekverbranding_Libanon300.jpg
Sektarische spanningen lopen op door burgeroorlog in Syrië
In de Libanese stad Tripoli is tweederde van een 80.000 exemplaren tellende, historische boeken- en manuscriptencollectie verbrand. De aanleiding zou een beledigend anti-islampamflet geweest zijn dat in een van de boeken verborgen zat, zo meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving van persbureau Agence France Press.
De beroemde historische bibliotheek Al-Saeh bevatte oude en zeldzame politieke, sociale, wetenschappelijke, historische, filosofische, artistieke en religieuze boeken. De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle, waardoor slechts weinig werken gered konden worden, zo schrijft de Volkskrant.
De aanleiding voor de vernieling zou een pamflet zijn dat de profeet Mohammed beledigt en verborgen zat in één van de boeken. De Grieks-orthodoxe geestelijke Vader Ebrahim Surouj, stichter en eigenaar van de bibliotheek heeft Tripoli verlaten nadat hij bedreigingen naar het hoofd geslingerd kreeg. Hij zou ervan verdacht worden zelf teksten geschreven te hebben die de islam en de profeet beledigen.
Tripoli is een bolwerk van soennieten in het noorden. De sektarische spanningen in Libanon lopen hoog op door de burgeroorlog in buurland Syrië.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.