68

Boekverbranding op de Dam om ‘neger’-citaat Prem

Video: verhalenbundel 'Surinamers in de Polder' opgetekend door Harry van Bommel (SP) publiekelijk verbrand

Het boek ‘Surinamers in de polder’ waarin Harry van Bommel vijftien bekende Surinaamse Nederlanders aan het woord laat over ‘hun komst naar Nederland, hun persoonlijke ervaringen en hun visie op Nederland’ is vandaag in vlammen opgegaan. Het Comité ‘Een waardig standbeeld voor Anton de Kom’ had de boekverbranding op De Dam in Amsterdam georganiseerd uit protest tegen het gebruik van het woord ‘neger’ dat in de bijdrage van Prem Radhakishun voorkomt.

En waarom dan?

Posted by Sam Jones on Sunday, December 27, 2015

Het comité werd in 2006 opgericht nadat een monument voor de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost niet waardig werd bevonden.

Een boekverbranding is op zich natuurlijk al een potsierlijk en bizar protest, maar daarnaast is de keuze voor dit boek op basis van de inhoud opmerkelijk te noemen. Zo vertelt Jetty Mathurin in de bundel waarom ze bang geworden is voor de Nederlandse politie na de dood van Mitch Henriquez en pleit Humberto Tan voor meer solidariteit met Syrische vluchtelingen. De verhalen werden opgetekend door Harry van Bommel, politicus voor de SP in de Tweede Kamer en gepubliceerd door vangennep.

Video Sam Jones

Geef een reactie

Laatste reacties (68)