Laatste update 13:31
37

Boemerangeffect anti-moslimactie GeenStijl bezorgt Nourdin megawinst

Een campagne van campagnebureau BKB, de Volkskrant, omroep WNL en het Periklesinstituut om de ‘allerbeste lokale politicus van het land’ te vinden is gisteravond stilgelegd, nadat GeenStijl een oproep deed om massaal op CDA’er Rick Brink te stemmen. GeenStijl wilde daarmee voorkomen dat ‘de moslims’ in de persoon van Nourdin El Ouali van Nida Rotterdam zouden winnen.

Rick Brink, die door GeenStijl naar voren werd geschoven om ‘de moslims’ dwars te zitten, is absoluut niet blij met de stunt:

Ik baal hier ontzettend van. Het moet alleen om de inhoud gaan. De mensen die genomineerd zijn moeten beoordeeld worden op hun werk. Deze actie van GeenStijl gaat helemaal nergens over. Het is ontzettend jammer. Ik heb me de afgelopen vier jaar keihard ingezet voor een inclusieve samenleving in de gemeente Hardenberg en dit is precies waar ik niet voor sta.

Thomas Drissen, campagnestrateeg bij BKB, vertelt in een reactie aan Joop wat er gisteravond precies gebeurde:

We merkten na de oproep van GeenStijl dat het druk werd op de site. Ongeveer anderhalf uur later werd in reactie op het GeenStijl-artikel in allerlei Facebookgroepen opgeroepen om toch op El Ouali te stemmen. Hoewel de site gebouwd is op veel, maar nu ook weer niet zoveel bezoekers, ging dat allemaal nog goed. Om kwart voor elf werd er vervolgens door onbekenden een ‘brute force’-aanval gelanceerd op de site. Heel veel verzoekjes per seconde om te proberen de sms-verificatieprocedure te breken. Die aanval is niet gelukt. Op enkele storingen na (dubbele stemmen) hebben we kunnen verifiëren dat alle stemmen klopten. Na de aanval hebben we wel besloten om de poll te sluiten, omdat we niet konden garanderen dat de site een volgende aanval ook zou kunnen weerstaan. De jury beraadt zich op vervolgstappen, maar ik durf wel te zeggen dat de site vandaag gesloten blijft. Het is niet de bedoeling dat de wedstrijd misbruikt wordt, wij willen echt het beste raadslid vinden. We zijn niet voor niets van 338, naar 12, bij deze vier uitgekomen. Wat je ook vindt van de gebeurtenissen van de afgelopen 12 uur, de mensen die er staan hebben hun nominatie verdiend. Het gaat niet om de beste campaigner van Nederland maar om het beste raadslid.

Op dit moment gaat Nourdin El Ouali ruim aan kop met 16076 stemmen. Rick Brink staat op de tweede plaats met 9560 stemmen. Die tellen voor 50 procent mee voor het eindresultaat, de andere helft wordt bepaald door de vakjury. De finale wordt dinsdagavond live uitgezonden vanaf 21.30 uur op NPO Radio 1 tijdens WNL Haagse Lobby Extra.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)