10

Boerderij ‘niet besmet’ verklaard ondanks vele zieke bezoekers

VIDEO: Klink in problemen door NOVA-reportage. Woensdag spoeddebat. Maandag tweede ronde ruimingen, bokken en rammen voorlopig niet

De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg zijn in de problemen geraakt door een reportage van Nova van vorige week. Het grote vleesschapenbedrijf in Nuenen dat vorige week door de GGD werd aangemerkt als mogelijke bron voor Q-koorts, heeft dinsdag van het ministerie van Landbouw gehoord dat het niet besmet wordt verklaard.
Vandaag moesten de ministers Klink en Verburg toegeven dat tientallen mensen hoogstwaarschijnlijk wel op deze boerderij zijn besmet op de zogeheten “aai-dagen” die er werden gehouden. Woensdag moeten de beide bewindslieden zich verantwoorden in een spoeddebat in de Tweede Kamer.


Door redactie Joop
In de reportage van Nova vertelt de schapenhouder uit Nuenen dat hij uit eigen beweging zijn bedrijf op slot heeft gedaan voor bezoekers. Van het ministerie kreeg hij te horen dat de boerderij niet als besmet zou worden aangemerkt, terwijl er duidelijke aanwijzingen waren dat er wel al mensen ziek waren geworden.

De Tweede Kamer heeft hierover een spoeddebat aangevraagd met minister Klink. Hij zou de Kamer ook verkeerd geïnformeerd hebben toen hij zei dat het RIVM het bedrijf in kwestie had bezocht. Volgens de schapenboer is dit niet gebeurd.

Ruimingen
Intussen wordt een tweede ronde van ruimingen voorbereid. Deze keer worden, naast de vrouwelijke dieren ook de bokken en rammen op bedrijven die met Q-koorts zijn besmet, worden gedood. Zij kunnen  de Q-koortsbacterie hebben en vrouwelijke dieren bij het dekken infecteren. Dat hebben Verburg en Klink dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Bij bokken is het volgens de bewindslieden, net als bij geiten en schapen, niet mogelijk om op korte termijn onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren. Daarom worden alle mannetjesdieren op besmet verklaarde melkgeiten- en melkschapenbedrijven geruimd. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag.

De ruimingsronde begint maandag. Eind december begon de eerste ronde. Bijna 37.000 drachtige geiten werden toen gedood. Maandag wordt niet meteen begonnen met het afmaken van ook rammen en bokken. Dat heeft minister Verburg woensdag moeten beloven aan de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid wil namelijk niet dat gezonde mannetjes op geiten- en schapenhouderijen nu al worden gedood. Volgens CDA, PvdA, ChristenUnie, VVD en SGP zijn deze dieren geen risico voor de volksgezondheid zijn. Zij willen dat de dieren herhaaldelijk worden getest. Pas daarna zou ruimen overwogen moeten worden. De Partij voor de Dieren (PvdD) noemt het “onethisch” om de gezonde dieren te doden, als het geen toegevoegde waarde heeft voor de volksgezondheid.

Foto: Flickr CC CrayolaRabbit

Geef een reactie

Laatste reacties (10)