88

Boeren radicaliseren en ontkennen stikstofproblemen

Bijna driekwart van de boeren meent dat er geen stikstofprobleem bestaat in Nederland. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van het onderzoek ‘De Staat van de Boer 2’, dat vandaag verschijnt. Uit het onderzoek stijgt een beeld op van boeren die steeds verder radicaliseren en niets meer moeten hebben van de politiek, de media en de traditionele boerenorganisaties.

Ruim 65 procent omarmt de radicale koers van Farmers Defence Force (FDF), omdat ze zich niet langer vertegenwoordigd voelen door traditionele belangenclubs als LTO, zegt 71 procent. Een meerderheid van de boeren vindt het ook acceptabel als met tractorblokkades de vergaderingen van het parlement of Provinciale Staten worden verhinderd. Bij de jongeren vindt ruim 60 procent dit een acceptabele actievorm, terwijl er een celstraf van maximaal negen jaar op staat. Ruim 40 procent vindt het prima als distributiecentra voor supermarkten worden geblokkeerd.

Van de ondervraagde jonge boeren zegt een kwart voor Forum voor Democratie te zijn. Forum is daarmee inmiddels groter onder de agrariërs dan het CDA. Maar liefst 70 procent van de boeren verklaart bij de volgende verkiezingen op de nieuwbakken partij BoerBurgerBeweging te willen stemmen.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)