Laatste update 23:42
38

Boerin moet boerderij verkopen, emotioneel betoog raakt duizenden

Jose Bongen-Hartemink, een boerin uit Heelweg (Gelderland) moet haar boerderijen en koeien verkopen omdat het melkveebedrijf geen geld meer oplevert. Door de lage melkprijs is er geen geld meer om een loonbedrijf in te huren en moet haar man alles zelf doen. ‘Als gedreven, bewuste, intelligente veehouders het opgeven, hoort u te schrikken’, vertelt Jose. Haar Facebookpost – waarin ze de situatie beschrijft – is sinds zaterdag bijna 15.000 keer gedeeld.

De man van Jose zou bijna tachtig uur moeten werken om te compenseren voor de mankracht die zij verliezen. De boerin uit haar frustratie en onbegrip op haar Facebookpagina.

” De dierenarts en voerspecialist zijn altijd lovend over hoe gevuld en glanzend onze koeien eruit zien, hoe goed de voerkuilen zijn, hoe laag het antibioticum gebruik is en hoe strak het bedrijf erbij ligt. Die gezondheid, dat welzijn, daarop weigeren we te bezuinigen. k wilde er geen politiek stuk meer van maken, maar toch hè…’Als onze oogst mislukt, hoort u te schrikken’, luidde pas een kop over de weerramp in Zuid-Nederland. ‘Als gedreven, bewuste, intelligente veehouders het opgeven, hoort u ook te schrikken’, zou ik er eigenlijk aan toe willen voegen. Want we zijn niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste. Waar komt onze melk over 20 jaar vandaan? En hoeveel invloed hebben we dan nog op de manier waarop het wordt geproduceerd? Dat is waar ik me serieus zorgen om maak.” 

Lees de hele Facebookpost hieronder.

bron: Omroep Gelderland

Geef een reactie

Laatste reacties (38)