24

Boerkaprotest van Afghaanse mannen roept gemengde reacties op

Mannen gaan met boerka's de straat op in Kabul om aandacht te vragen voor vrouwenrechten

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart hebben de ‘Afghaanse Vredesvrijwilligers’, zoals de mannen zichzelf noemen, zich gehuld in lichaamsbedekkende kleding. Ze gaan de straat op om te protesteren tegen geweld jegens vrouwen. “Een van de beste manieren om te snappen hoe een vrouw zich voelt is een boerka aan te trekken.”

Activist Bashir (29) vertelt:

De autoriteiten vieren Internationale Vrouwendag in grote hotels, maar wij wilden actie voeren op straat.”

De reacties op het protest varieerden. Sommige mannen lachten erom en zeiden dat vrouwenrechten alleen maar tot prostitutie zouden leiden. Een gesluierd meisje van 16 zei:

We hebben niemand nodig om voor onze rechten op te komen. Dit is gewoon een buitenlands project dat de boerka en Afghanistan een slecht imago bezorgt. Ze proberen wij die ons gezicht bedekken een slecht gevoel over onszelf te geven.”

Een oudere vrouw zei dat ze haar boerka vrijwillig droeg:

Mijn man en zoon zeggen we dat ik mijn boerka uit moet doen. Maar ik ben eraan gewend. Ik draag hem al 35 jaar.”

Onder de Taliban werden alle Afghaanse vrouwen in de jaren negentig gedwongen een boerka te dragen in het openbaar. Sinds 2001 hebben vrouwen iets meer rechten gekregen en is het dragen van een boerka officieel niet meer verplicht, maar vrouwen die er geen dragen lopen groot risico lastig gevallen te worden op straat.

Reuters: Afghan men don burqa’s, take to the streets for women’s rights

Geef een reactie

Laatste reacties (24)