Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boerkaverbod 'geen prioriteit' in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

  •  
26-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
tram-1185283_960_720
Na Amsterdam, zijn ook Utrecht en Rotterdam niet van plan actief op het boerkaverbod te controleren. Voor het weekend liet burgemeester van Amsterdam Femke Halsema al weten dat de politie in die stad belangrijker werk te verrichten heeft, en: ‘Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een niqaab dragen.’
Die opmerking schoot VVD-staatssecretaris Barbara Visser in het verkeerde keelgat. In het tv-programma WNL zei ze zondag dat Halsema niet mag ‘shoppen in de wet’ en dat niemand boven de wet staat, ‘ook niet de burgemeester van Amsterdam.’
Na die uitzending bleek dat Halsema niet alleen staat in haar keuze voorrang te geven aan relevante politiezaken. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb lieten weten ook geen prioriteit aan de nieuwe wet te geven.
Het boerkaverbod, afkomstig van een plan van PVV-leider Geert Wilders en daarna overgenomen door de eerste twee kabinetten-Rutte, is nog niet ingegaan. Wel zijn zowel de Tweede als Eerste Kamer inmiddels akkoord met de invoer. Zodra de wet in werking treedt is het dragen van boerka’s en niqaabs, en voor de volledigheid ook bivakmutsen en integraalhelmen, niet langer toegestaan in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Op overtreding van de wet staat een boete van maximaal 410 euro.
Bron: Volkskrant / cc-foto: gerarddm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.