Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boerkaverbod in Denemarken leidt tot 23 boetes in een jaar tijd

  •  
31-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
44317194152_6fce5aa57d_k

© cc-foto: Matthias Berg https://flic.kr/p/2awacQm

Vrouwen die een boerka willen dragen, lopen in Denemarken sinds een jaar het risico een boete van 130 euro te krijgen als gevolg van een wettelijk verbod op het dragen van de conservatieve kleding. Dat heeft tot nu toe geleid tot 23 bekeuringen, meldt Kristeligt Dagblad.
Het is daarmee onduidelijk hoe effectief het verbod is. Aan de ene kant was het al zo dat er, net als in Nederland, amper vrouwen waren die de voorkeur gaven aan het dragen van gesloten kleding. Het kan ook zijn dat de vrouwen die dat wel willen niet meer of nog amper buitenkomen en door het verbod de facto opgesloten in huis zitten. Een andere mogelijkheid is dat ze de kleding niet meer dragen.
Er zijn net als in Nederland naar schatting 150 vrouwen die een boerka zouden willen dragen. De helft daarvan is bekeerling.
Nieuwsuur liet deze week Deense mannen aan het woord die het boerkaverbod zien als een opmaat naar een hoofddoekverbod voor vrouwen.
cc-foto: Matthias Berg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.