22

Boerkawet leidt tot arrestaties bij Pussy Riot-demonstratie

In Marseille zijn zeven betogers opgepakt vanwege het dragen van een gekleurde bivakmuts

In Marseille zijn vrijdag bij een demonstratie tegen de opsluiting van de punk-rock band Pussy Riot zeven demonstranten opgepakt. De betogers droegen, net als de bandleden van Pussy Riot, gekleurde bivakmutsen. De Franse wet die het dragen van een boerka verbiedt, verbiedt echter ook het dragen van een masker, aldus de agenten. En dus werden de demonstranten opgepakt en afgevoerd naar het politiebureau.

De demonstratie stond volledig in het teken van de vrijheid van meningsuiting. Vrijdag kregen drie leden van de punk rock-band Pussy Riot een celstraf van twee jaar opgelegd voor het beledigen van Poetin en de Russisch-Orthodoxe kerk. Wereldwijd werd hiertegen gedemonstreerd.

Het handelsmerk van de Pussy Riots is de gekleurde bivakmuts. De dames dragen deze om anoniem te blijven en hun identiteit te verhullen.

De demonstranten, waaronder Christian Poitevin, adjunct-commissaris voor Cultuur onder voormalig burgemeester van Marseille, Robert Vigouroux, hadden zich met een dertigtal verzameld voor het Russische consulaat in Marseille. Zeven van hen droegen de gekleurde bivakmutsen. Zij werden uiteindelijk opgepakt en afgevoerd naar het politiebureau. Ze hebben per persoon een boete van 125 euro opgelegd gekregen.

In Parijs kwamen honderden demonstranten samen. Ook daar werd de gekleurde bivakmuts volop gedragen, maar in de hoofdstad kwam het niet tot arrestaties.

Foto: Peaches still

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)