Laatste update 17:53
119

‘Boerkinigate’ Corsica had niets met boerkini van doen

3711962801_d7cef5ef89_oDinsdag braken op Corsica rellen uit. Volgens de eerste berichten vanwege onenigheid over een ‘boerkini’. Het was de aanzet tot het verbod op het dragen van de boerkini op Corsica, compleet naar voorbeeld van Cannes waar zo’n verbod eerder al van kracht werd. Maar nu blijkt dat de ruzie niets van doen had met een boerkini, maar dat het om een ordinaire ruzie van de dorpelingen ging. Dat meldt de openbaar aanklager volgens de Franse krant Libération. De politie maakte een reconstructie waaruit nu blijkt dat de gevechten in Sisco zijn uitgebroken omdat toeristen foto’s ongevraagd foto’s van islamitische vrouwen in bedekte badkleding hadden genomen, waarna de ruzie hoog opliep en er zelfs auto’s in vlammen opgingen. Van een boerkini blijkt tot dusver geen sprake.

Ook zou een familie een deel van het strand hebben ‘geprivatiseerd’, onder meer door een bordje neer te zetten met ‘verboden in te rijden’. Dit zou hebben geleid tot opstootjes waarbij met stenen zou zijn gegooid en zou zijn gescholden. De Franse krant somt drie incidenten op: één met een groep toeristen die al kanoënd even wilde pauzeren op het strand, maar werd weggejaagd. Een tweede woordenwisseling vond plaats met de vader van een jongen die verhaal kwam halen. Hij zou met een honkbalknuppel en een harpoen verjaagd zijn. Uiteindelijk kwam een grote groep dorpelingen op het strand af, met in hun kielzog de Franse politie. Die wist ternauwernood een ware lynchpartij te voorkomen, schrijft La Libération.

Nederland piekert niet over boerkiniverbod
In België pleiten de Vlaams nationalisten van de N-VA nu ook voor een boerkiniverbod op de Belgische stranden. In Nederland piekert het kabinet er niet over. Minister Asscher heeft laten weten dat een dergelijk verbod in Nederland niet zal worden ingesteld. Asscher zegt het ongemak wel te begrijp “als mensen op een hele rare manier in het water gaan”, maar van een verbod is geenszins sprake:

“Vrouwen mogen zelf weten hoe ze zich kleden en dus ook of ze wel of niet willen gaan zwemmen in wat voor badkleding.”

cc-foto: Georgio Montersino

Geef een reactie

Laatste reacties (119)