46

Boete doen voor hoofdredacteur NRC?

Vandermeersch geeft toe: NRC schetste te rooskleurig beeld van medisch toestand prins Friso... Hoofdredacteur 'buigt deemoedig het hoofd', maar 'feiten in de krant kloppen'...

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, kondigt aan een externe deskundige in te zullen stellen die de berichtgeving van de krant over de medische toestand van prins Friso tegen het licht aan zal houden. Dit besluit volgt naar aanleiding van de berichtgeving van NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die toevallig met haar echtgenoot in het ziekenhuis in Innsbruck was.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vandermeersch schrijft:

‘Hoe zal het brein van prins Friso zich houden?’. Zo luidde de kop op de voorpagina van de zaterdagkrant boven het stuk van onze verslaggeefster in Oostenrijk. Zoals in het artikel stond beschreven had Jannetje Koelewijn via haar echtgenoot, neurochirurg Kees Tulleken, contacten met artsen die de situatie van de prins kenden. Via haar bronnen maakten we gegevens bekend over de gezondheidstoestand van Friso. Dat leidde tot een stevige mediastorm. Vandaag werd via officiële bronnen duidelijk hoe de medische toestand van de prins is.

Een moment voor ons, de redactie van NRC Handelsblad, om aan introspectie te doen. Pakte onze redactie dit goed aan? Maakten we fouten? Wat kunnen we leren? Voor de goede orde: ook in de schoot van de redactie is over deze zaak in de voorbije week veel gediscussieerd.

Hij vervolgt door te stellen dat alles wat de krant vermeldt heeft in overeenstemming is met de huidige stand van zaken. Desalniettemin constateert Vandermeersch dat er verwarring is ontstaan tussen feit en interpretatie: “Hier werkte NRC Handelsblad onbedoeld mee aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso ‘geruststellend’ zijn. Dat hadden we beter moeten inschatten.”

Vrijdagavond is Vandermeersch te gast in het VARA-programma Pauw en Witteman.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)