Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete van 95 euro voor terugkerende vakantiegangers zonder coronapas

  •  
04-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
Duitsers steken grens over richting Limburg

© VLODROP - De marechaussee voert controles uit aan de grens met Duitsland. Duitsers willen Nederland in om te winkelen of hun vakantiehuis op te zoeken. Marechaussee voert dit weekend extra co

Vanaf maandag gelden er nieuwe regels voor terugkerende vakantiegangers en de Koninklijke Marechaussee waarschuwt dat wie er niet aan voldoet onverbiddelijk wordt beboet. Nederlanders op thuisreis die vanuit België de grens over willen steken worden gecontroleerd en wie niet over de juiste test- of vaccinatiebewijzen beschikt, krijgt prompt 95 euro boete. Per persoon. De marechaussee zet daartoe mobiele teams in die overal kunnen opduiken.
Wie terugkeert en niet volledig gevaccineerd is moet zich in het buitenland laten testen, meldt het AD.
"De marechaussee hoopt dat iedereen zich aan de regels houdt en dat ze bij de grens met België weinig boetes hoeft uit te schrijven. Ze is niet van plan mensen te waarschuwen die onverhoopt hun zaakjes niet voor elkaar hebben, laat een woordvoerder weten. ,,Vakantiegangers weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.” Alsnog een test afnemen bij de controlepunten is volgens het ministerie van VWS ook niet mogelijk, laat een woordvoerder weten. ,,We willen voorkomen dat reizigers het virus Nederland binnenbrengen, daarom is het van belang dat de test voorafgaand wordt afgenomen en niet pas in Nederland.” Maar mensen die betrapt worden zonder test, mogen wel doorrijden, of ze nu corona hebben of niet. ,,Op basis van de wet kunnen we mensen zonder testuitslag niet weigeren.” "
De grens met Duitsland wordt vooralsnog niet gecontroleerd omdat de autoriteiten inschatten dat via die route weinig vakantiegangers uit risicogebieden terugkeren. De autoriteiten verwachten ook niet dat vakantiegangers nu de Duitsland-route naar huis gaan nemen omdat die niet gecontroleerd wordt. Het ministerie van VWS gaat er namelijk van uit dat de burgers zich goed aan de regels houden. “We hebben er allemaal belang bij om het virus onder controle te houden.”
Duitsland is deze week gestart met controle van Nederlandse reizigers omdat gevreesd wordt dat ze het virus exporteren. De Duitse politie houdt auto’s met NL-stickers aan op en rond de snelwegen en checkt of de inzittenden over de juiste certificaten beschikken, schrijft RTV Oost.
"Wie dat niet kan wordt niet staande gehouden of teruggestuurd. Van die personen worden wel direct de gegevens genoteerd”. Vervolgens worden zij doorgestuurd naar een coronateststraat in Duitsland. Pas als een negatieve test is verkregen mag de reis worden vervolgd, aldus de hoofdcommissaris. Ook geen boetes De Duitse Bundespolizei deelt geen bekeuringen uit, die mogelijkheid is in Duitsland voorbehouden aan de gezondheidsdienst."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.