8

Boete voor mobiel die afgaat tijdens concert

Componist eist keiharde aanpak bel-terreur tijdens concerten

De Engelse componist Sir Peter Maxwell Davies (1934) baalt stevig van mobiele telefoons die afgaan tijdens concerten. De componist die benoemd is tot Master of the Queen’s Music (zoiets als de Dichter des Vaderlands maar dan op muziekgebied) wil dat mensen die hun mobiel niet op stil zetten, beboet worden.

Sir Peter Maxwell Davies noemt het aan laten staan van een mobiel tijdens een concert een vorm van vandalisme: ‘Het verbreekt de concentratie van de artiest en het publiek en het verstoort de magie tussen die twee.’ Hij heeft niet alleen over ringtones die afgaan maar ook over mensen die tijdens een concert of opera hun email zitten te checken of erger, zoals twitteren.

Het geduld van Davies raakte op nadat drie keer achter elkaar een concert dat hij organiseerde werd verstoord. Hij pleit voor een ‘zero tolerance’ beleid. Het is in principe mogelijk de mobieltjes uit te schakelen met een ‘Kooi van Faraday’-achtige constructie maar dat is bij wet verboden.

Critici van het voorstel van Davies vrezen dat zo’n maatregel het elitaire imago van klassieke muziek alleen maar vergroot.

BBC News: Who, What, Why: How do you stop mobiles in concerts? 

cc-foto: James Cridland. Mobieltjes tijdens een concert van Muse, tegen zo’n bak geluid is geen ringtone opgewassen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)