Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete voor mobiel die afgaat tijdens concert

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
muse_300.jpg
Componist eist keiharde aanpak bel-terreur tijdens concerten
De Engelse componist Sir Peter Maxwell Davies (1934) baalt stevig van mobiele telefoons die afgaan tijdens concerten. De componist die benoemd is tot Master of the Queen’s Music (zoiets als de Dichter des Vaderlands maar dan op muziekgebied) wil dat mensen die hun mobiel niet op stil zetten, beboet worden.
Sir Peter Maxwell Davies noemt het aan laten staan van een mobiel tijdens een concert een vorm van vandalisme: ‘Het verbreekt de concentratie van de artiest en het publiek en het verstoort de magie tussen die twee.’ Hij heeft niet alleen over ringtones die afgaan maar ook over mensen die tijdens een concert of opera hun email zitten te checken of erger, zoals twitteren.
Het geduld van Davies raakte op nadat drie keer achter elkaar een concert dat hij organiseerde werd verstoord. Hij pleit voor een ‘zero tolerance’ beleid. Het is in principe mogelijk de mobieltjes uit te schakelen met een ‘Kooi van Faraday’-achtige constructie maar dat is bij wet verboden.
Critici van het voorstel van Davies vrezen dat zo’n maatregel het elitaire imago van klassieke muziek alleen maar vergroot.
RTEmagicC_612782641_efed9128c2.jpg
cc-foto: James Cridland. Mobieltjes tijdens een concert van Muse, tegen zo’n bak geluid is geen ringtone opgewassen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.