79

Boete voor niet opdagen bij ziekenhuisafspraak

Minister wil dat ziekenhuizen wegblijvers aanpakken ... Proef bij Haags ziekenhuis leidt tot halvering aantal mensen dat niet op komt dagen ...

Wie niet op komt dagen bij een afspraak in het ziekenhuis, krijgt een boete. Minister Schippers van Volksgezondheid wil op deze manier het aantal patienten verminderen dat zonder af te melden niet naar het ziekenhuis komt terwijl ze wel een afspraak hebben. Een proef in het Medisch Centrum Haaglanden met boetes is geslaagd. Het aantal mensen dat niet kwam opdagen daalde van 7,5 naar 4 procent.

De minister benadrukt dat ze ziekenhuizen niet wil verplichten een boete in te voeren. ‘Het sturen van bijvoorbeeld een sms’je vlak voor een afspraak is ook een goede manier om het aantal mensen dat niet komt op dagen, terug te dringen’, schrijft ze in een woensdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal wegblijvers verschilt sterk per ziekenhuis en zelfs per afdeling in een ziekenhuis. De minister wil daarom dat ziekenhuizen met elkaar bespreken wat de beste aanpak kan zijn om het aantal wegblijvers terug te dringen.

RTL: Vaker boete bij niet opdagen in ziekenhuis

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)