Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boetes nog steeds drukmiddel voor salaris agent

  •  
25-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
554 keer bekeken
  •  
boetes_300.jpg
SP noemt bonnenquota een 'perverse prikkel'
Wanneer agenten niet het minimum aantal boetes uitschrijven, worden zij gekort op hun salaris. Dat blijkt uit een speciaal contract van de politie Rotterdam-Rijnmond in handen van De Telegraaf. Agenten die het jaarlijks minimum van 120 bonnen niet halen, krijgen minder salaris.
PvdA minister Ter Horst legde de verantwoordelijkheid voor de boetes een aantal jaren geleden bij de korpsen. De bonnenquota zijn toen na een storm van protest uit de landelijke prestatieafspraken gehaald. De SP is woedend dat het salaris van agenten nog steeds onder druk staat. SP-Kamerlid Ronald de Raak noemt het in de De Telegraaf een ‘perverse prikkel’.
Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond zegt in de krant dat het quotum goed haalbaar is. “Gewone politiemensen zijn zo’n tweehonderd dagen op straat en per dag zeker zes uur, dan zien ze wel honderden overtredingen. Als daar elke dag de ernstige worden uitgehaald, halen ze 120 bekeuringen makkelijk.”
De SP wil dat demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) zo snel mogelijk ingrijpt. Het verplichte bonnen schrijven gekoppeld aan een eigen belang is volgens de socialistische partij slecht voor het imago van de politie.
Update 15:30 De politieregio Rotterdam meldt in Trouw dat de bonnenquotum die zij hanteert niet keihard is. Agenten die langere tijd onvoldoende presteren krijgen geen periodieke salarisverhoging, maar daarbij wordt niet alleen gekeken hoeveel bonnen iemand heeft uitgeschreven. Ook wordt bijvoorbeeld bekeken hoe de agent zijn zaken heeft afgehandeld. Een agent die zijn bonnenquotum niet haalt, maar wel goed presteert, wordt niet zomaar gekort op zijn salaris.
cc-foto: FaceMePLS

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.