Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boetes tot 18 miljard mogelijk in 'grootste bankenschandaal ooit'

  •  
13-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_Barclays_DominicAlves_300
Twaalf banken betrokken bij rentemanipulatie in Groot-Brittannië ... EU: onderzoek Libor-schandaal is topprioriteit
Het is mogelijk het grootste bankenschandaal ooit, schrijven de media. De Britse zakenbank Barclays liep vorige week tegen de lamp, maar zeker elf andere banken zouden betrokken zijn bij het manipuleren van de rente die banken aan elkaar verlenen. Bij het zogeheten Libor-schandaal is zelfs de Britse centrale bank in opspraak. De boetes kunnen oplopen tot 18 miljard euro, berekende de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. De rente die banken aan elkaar berekenen heeft invloed op allerlei financiële producten, zoals de rente waartegen huizen en auto’s worden gefinancierd.
Barclays betaalde vorige maand al 456 miljoen dollar (371 miljoen euro) aan de Amerikaanse en Britse autoriteiten, schrijft de Belgische krant De Standaard. In de VS en Europa lopen momenteel onderzoeken naar kartelafspraken tussen financiële instellingen.
Europees Commissaris Joaquin Almunia kondigde vrijdag aan dat het onderzoek “één van de topprioriteiten” is voor de EU. “Die afspraken vormen immers een ernstige bedreiging voor de concurrentie in Europa en wereldwijd”, aldus de Spanjaard. Hij liet verstaan dat het onderzoek niet alleen betrekking heeft op de (Britse) Libor, maar ook op de (Europese) Euribor en de (Japanse) Tibor.
Financiële toezichthouders?
De Europese financiële toezichthouders hebben zich tot nu toe afzijdig gehouden, schreef NRC Handelsblad donderdag, omdat de rentemanipulatie in Londen niet onder hun mandaat valt. De nieuwe Europese toezichthouder EBA verklaarde: 
 “Wij hebben geen rol, want het valt niet binnen ons mandaat. Wij moeten ons strikt aan onze bevoegdheden houden, en dit valt er niet onder.”
De andere Europese toezichthouder die na de kredietcrisis is opgericht, de in Parijs gevestigde ESMA, is volgens een woordvoerder evenmin gerechtigd onderzoek te doen of hand te haven.
NRC:
Volgens deskundigen valt het gesjoemel met rentetarieven ook al niet onder de meest verse Europese richtlijn marktmisbruik. Daarom hebben landelijke toezichthouders als de AFM naar verwachting ook de grootst mogelijke moeite om zelfstandig de zaak op te pakken. De Nederlandsche Bank (DNB) laat desgevraagd weten dat het proces waarin Europese banken – ook Nederlandse – in Brussel gezamenlijk tot een dagelijks tarief komen niet onder haar toezicht valt.
Grote grap
Het parlementaire onderzoek naar de rentemanipulaties in Groot-Brittannië is nog niet eens van start gegaan, maar ligt nu al onder vuur. Twee van de grootste financiële deskundigen uit het Lager Huis maken geen deel uit van het enquêteteam, zo meldt nieuwssite The New Statesman. Sommigen noemen de parlementaire enquête daarom al een “grote grap”.
Rechtzaken
De banken hoeven misschien van parlementaire onderzoeken niets te vrezen, van de vele rechtszaken die dreigen echter wel, schrijft de financiële nieuwssite Bloomberg. De kosten daarvan, en van de schadevergoedingen die onvermijdelijk toegewezen zullen worden, kunnen in de honderden miljarden lopen. De banken kunnen dit het beste voor zijn door zelf een schatting te maken van de schade en samen een potje te maken om deze uit te betalen, betogen redacteuren van de site. Een beetje zoals BP heeft gedaan na de grote olieramp in de Golf van Mexico.
Foto-cc: Dominic Alves
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.