43

Bol haalt racistische en antisemitische boeken van site, tijdelijk

Webwinkel Bol.com heeft honderden racistische en antisemitische boeken tijdelijk uit het assortiment gehaald. Het bedrijf doet dit nadat er ophef ontstond over de verkoop van de boeken. Bol liet na klachten van consumenten in eerste instantie nog weten niet voor lezers te willen bepalen wat wel en niet gekocht mag worden.

Nadat journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) duidelijk maakte dat het niet om een enkele publicaties ging, maar om honderden boeken en een aangifte van Federatief Joods Nederland volgde, ging Bol overstag. Desondanks vindt de webwinkel niet per se dat de boeken permanent uit de handel genomen moeten worden. Volgens het bedrijf moet er “zorgvuldig” met de vrijheid van meningsuiting worden omgesprongen en “hebben wij besloten om alle boeken te verkopen die vrij beschikbaar zijn en dus niet verboden volgens de wet.”

Dat de boeken nu wel tijdelijk van de website zijn verdwenen, is omdat het bedrijf naar eigen zeggen eerst in gesprek wil met wetenschappers en experts van overheidsinstanties. Eerder al besloot Bol bij andere omstreden boeken een waarschuwing te plaatsen, bijvoorbeeld bij een boek dat positief is over anorexia. Dat boek wordt wel verkocht door Bol, maar op de site staat een dikgedrukte melding van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen. Bol sluit niet uit dat ook de racistische en antisemitische boeken terug op de site komen, maar dan met een soortgelijke waarschuwing.

Bronnen: NOS/NRC, beeld: nazi-kinderboek Der Giftpilz van veroordeelde oorlogsmisdadiger Julius Streicher

Geef een reactie

Laatste reacties (43)