265

Bolkestein: ‘Banken hebben pakken met boter op hun hoofd’

In Buitenhof discussiëren Frits Bolkestein en Frans Timmermans over de Europese top van vandaag

Het had de top aller eurotoppen moeten worden deze zondag. De Europese regeringsleiders zouden eindelijk een alomvattend plan presenteren om uit de crisis te komen. Maar ze kwamen er vandaag nog niet uit en hebben de hete aardappel inmiddels naar woensdag doorgeschoven. In Buitenhof een debat met oud-eurocommissaris Frits Bolkestein en PvdA Tweede Kamerlid Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris voor Europese samenwerking. Waarom zijn de politieke leiders binnen de EU keer op keer niet in staat om daadkrachtig te handelen?


In Buitenhof waren Frans Timmermans en Frits Bolkestein het roerend eens dat er grote verdeeldheid is over wat er moet gebeuren. Er is geen concensus over over wat het Europees belang is. En er is geen concensus over wat het Nederlands belang is.

Beiden waren het ook eens over de oorzaak van de problemen: Europa heeft te lang op te grote voet geleefd. Timmermans: “Het is hubris geweest, het is overmoed.” Bolkestein: “Banken hebben pakken met boter op hun hoofd.”

Beiden zien dat het zwaartepunt van de macht binnen de Europese Unie is verschoven van de Europese Commissie naar Raad van regeringsleiders. Dat vinden ze een verzwakking van de Europese positie. 

Bolkestein herhaalde zijn pleidooi voor een vertrek van landen als Griekenland en Italië uit de euro. Hij neemt daarmee afstand van het Europabeleid van het kabinet-Rutte. Bolkestein: ‘De euro is een slaappil en die heeft de Mediterrane landen in slaap gesust.’

Onlangs gingen Bolkestein en Timmermans in De Balie al met elkaar in debat over Europa. Dat is hier terug te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (265)