156

Bolkestein: VVD heeft opkomst Baudet aan zichzelf te wijten

Forum voor Democratie van Thierry Baudet is bij de Statenverkiezingen als grootste winnaar geëindigd omdat de VVD het op een aantal punten heeft laten afweten. Dat zegt oud VVD-leider Frits Bolkestein in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

De VVD was bijvoorbeeld onduidelijk over het klimaatbeleid. Daarnaast hamerde Baudet op het terugdringen van migratie en dat blijft een belangrijk punt, zegt Bolkestein. Ook sprak Baudets Europakoers veel kiezers aan, al is Bolkestein het niet eens met zijn pleidooi voor een ‘Nexit’.

“De VVD heeft opvattingen die wij moeten koesteren om niet van het politieke toneel verdrongen te worden door de partij van Thierry Baudet”, aldus Bolkestein die van 1990 tot 1998 de VVD leidde en onder meer de vorming van de Paarse kabinetten met PvdA en D66 mogelijk maakte. Hij vindt de opvatting dat klimaatopwarming komt door één oorzaak – CO2-uitstoot – “niet overtuigend”. Bolkestein noemt het klimaat-denken ‘een kerk’: “Er valt bijna geen discussie meer over te voeren.”

De voormalig Eurocommissaris geeft toe dat migratie naar Europa vrijwel tot stilstand is gekomen, maar hij waarschuwt dat heel veel Afrikanen nog steeds de oversteek willen maken: “Dat is heel begrijpelijk, maar wij kunnen dat niet verstouwen. Daarom keert men zich tegen die wilde migratie. Het is een oud debat, het is een oude vrees die blijft hangen. En Mark Rutte heeft daar onvoldoende weerstand tegen kunnen bieden, hij is hier onvoldoende overtuigend geweest.” Volgens Bolkestein had het Tweede-Kamerlid Janmaat in de jaren ’80 gelijk toen hij waarschuwde tegen migratie: “Janmaat zei wat wij nu zeggen.”

De snelle opmars van Thierry Baudet doet Bolkestein denken aan de VVD onder Hans Wiegel. Die was ook heel jong en trok snel nieuwe kiezers aan. Wiegel maakte van de VVD een volkspartij. Baudet trekt kiezers weg bij de PVV van Geert Wilders, maar anders dan Wilders slaagt de nieuwkomer er ook in, hoger opgeleide kiezers voor zich te winnen. Bolkestein: “Dat kunnen VVD en CDA zich aantrekken. We zijn nog niet klaar met Baudet.”

Hij vindt dat de VVD met Forum voor Democratie moet samenwerken. Bolkestein verafschuwt Baudets ‘Uil van Minerva’-speech op de avond van de verkiezingsoverwinning: “Hoe haalt iemand het uit zijn pen om zo’n onzin op te schrijven. Het is waanzin! Hoe is het mogelijk? Hij moest zich schamen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (156)