Laatste update 13:34
119

Bolsonaro bemachtigt Brazilië

De extreemrechtse Jair Bolsonaro is met 55 procent van de uitgebrachte stemmen verkozen tot president van Brazilië. Fernando Haddad van de Arbeiderspartij, zijn enige opponent in de tweede ronde, haalde 45 procent. Bolsonaro (63) is een beroepspoliticus die al bijna dertig jaar in het parlement zit en is berucht om zijn ultrarechtse opvattingen. Hij kreeg slechts twee keer een wetsvoorstel aangenomen maar wordt door 55 miljoen gezien als de man het land ‘op orde’ gaat brengen. Bolsonaro is 17 jaar lang militair geweest en bewonderaar van de militaire dictatuur die het land van 1964 tot 1985 teisterde. De Volkskrant schrijft:

Als de oud-militair doet wat hij belooft, dan worden het bikkelharde tijden voor andersdenkenden. ‘We gaan die rode klaplopers van de kaart vegen’, zei Bolsonaro een week geleden nog. ‘Dit land is van ons, zij moeten zich nu aan onze wetten gaan onderwerpen. Anders kunnen ze vertrekken of naar de gevangenis.’ In een eerdere campagnebijeenkomst pakte Bolsonaro een camera statief en deed alsof het een mitrailleur was. ‘We gaan dat linkse tuig neerknallen’, schreeuwde hij.

Hij werd veroordeeld omdat hij een vrouwelijk parlementslid toevoegde dat ze “te lelijk is om te verkrachten” en heeft gesteld dat hij liever heeft dat zijn zoon verongelukt dan dat hij homo zou zijn. Ook is hij voorstander van martelen.

De verkiezing van Bolsonaro zal internationaal consequenties hebben. Zo wil hij grote delen van het Amazone-regenwoud, de belangrijkste zuurstoflong van de planeet, privatiseren. In de praktijk komt dat er op neer dat het woud gerooid wordt om plaats te maken voor plantages.

“Extreemrechts heeft Brazilië veroverd,” stelt politiek commentator Celso Rocha de Barros in The Guardian. “Brazilië heeft nu een meer extremistische president dan enig ander democratisch land in de wereld… we weten niet wat er gaat gebeuren.”

Bolsonaro wordt op 1 januari geïnstalleerd als president.

Geef een reactie

Laatste reacties (119)